Камарата на представителите одобри процедурата по отстраняване на Тръмп

Американският вицепрезидент заяви, че „няма да подкрепя резолюцията, защото смятам, че тя не е в интерес на американските гражданин“

Камарата на представителите одобри процедурата по отстраняване на Тръмп

Снимка: БТА

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Камарата на представителите одобри препоръчителна резолюция по адрес на американския вицепрезидент Майк Пенс, който да се позове на 25-ата поправка на Конституцията на САЩ и да отстрани Доналд Тръмп от президентския пост - само броени дни преди края на мандата му (20 януари), предава CNN.

Пенс може да стори това с подкрепа на 2/3 от членовете на правителството на основание, че Тръмп не е годен да изпълнява задълженията си. Вицепрезидентът има 24 часа да се съобрази с резолюцията. Ако не го стори, в Камарата на представителите може да бъде проведено ново гласуване, за стартиране на процедура по импийчмънт. Но тя със сигурност не може да завърши преди края на мандата на Тръмп, тъй като трябва да мине и през Сената, информират от медията.

Сегашната резолюция беше гласувана с 223 срещу 205 гласа, като все пак голямото мнозинство конгресмени републиканци подкрепиха Тръмп, посочва NBC. Едва петима републиканци в Камарата на представителите подкрепиха официалното сваляне на президента.

До гласуване за отстраняването му се стигна, след като на 6 януари Капитолия беше нападната от негови симпатизанти, които твърдяха, че „резултатите от президентските избори са били фалшифицирани“.

Техните действия осуетиха работата на Конгреса и те спряха ратификацията на Джо Байдън. След 4-часова схватка между протестиращи и органите на реда, работата на правителството беше възобновена и призна победата на Джо Байдън. Няколко часа след това Тръмп заяви, че „ще осигуря мирно предаване на властта, макар че не съм съгласен с резултатите“.

Преди приемането на резолюцията Майк Пенс заяви, че „няма да подкрепя резолюцията, защото смятам, че тя не е в интерес на американските гражданин".

Председателят на парламента Нанси Пелоси пък заяви, че тя е „крайно необходима и е в името на американците“.

Според близки до Тръмп той не обмисля да подаде оставка предвид създалата се ситуация. Според тях това би означавало „публично признание, че се е провалил, а той не смята така“.

Според старши съветник от администрацията му, Доналд Тръмп е разочарован от хората, които са се обърнали към него.

„Тръмп гледа на гласуването срещу неговото отстраняване не в цифри (брой гласове), а в имена. Той е много ядосан от това, което вижда и от предателството на републиканците“, заяви старши съветникът.

Коментари: 0