Чечения предложи да има трети пореден мандат за президента на Русия

Предложението е направено конкретно заради президента Путин, за когото по закон това би трябвало да е последен мандат на поста

Чечения предложи да има трети пореден мандат за президента на Русия
784 ~ 2 мин. четене

Парламентът на Чечения, една от съставните части на Руската федерация, е внесъл законопроект в Държавната дума, с който предлага държавният глава да може да управлява три последователни мандата. Сега ограничението е два последователни 5-годишни периода, от които на два пъти се възползва Владимир Путин.

„На този етап от развитието на страната е време да се увеличи продължителността на мандата на длъжността президент на страната за едно и също лице до три последователни мандата. Това се дължи на постигнатата социално-политическа стабилност и необходимостта от запазването ѝ. На фона на сложната външнополитическа ситуация е важно да се запази непрекъснатостта на държавната власт”, се казва в проектозакона.

Идеята за разширяване на правомощията на президента бе лансирана още на 13 април от лидера на Чечения Рамзан Кадиров. „Необходимо е да се проведе референдум, без значение какво е мнението на президента. Не бива да оставяме президента Путин да си тръгне. Това не е необходимо за него, това е необходимо за нас, народа. Няма друга алтернатива на президента.”, казва ръководителят на на Чечения.

На 10 май депутатите на парламента в Чечения единодушно приеха решение за внасяне на законопроекта със съответното изменение на основния закон в Държавната Дума. Говорителят на парламента Магомед Даудов заяви, че „изменението няма да отвлича вниманието от демократичните устои на държавата и ще даде възможност на хората да определят собственото си бъдеще”.

Предложението на Чеченския парламент „не се разглежда” от руския президент, каза на 11 май прессекретарят му Дмитрий Песков. „Това е конституционен въпрос. В този случай това не е въпрос, който е в дневния ред на президента, а самият президент многократно е говорил за позицията си по отношение на изменението на основния закон”, каза той.

Самият Владимир Путин по-рано отговори на въпроса дали обмисля възможността за участие в изборите през 2030 г. (по това време той ще бъде на възраст 77 години), като той определи това предположение като „малко смешно." Руският президент увери, че няма да "стои тук сто години".

Коментари: 0