Чехия разхлабва мерките от 3 декември

Вечерният час ще бъде отменен, но кръчмите трябва да затворят до 22 часа

Чехия разхлабва мерките от 3 декември

Снимка: БТА

Чешкото правителство ще разреши на ресторантите и магазините, които не търгуват със стоки от първа необходимост, да отворят от четвъртък, 3 декември, след като епидемичната вълна, заляла страната, започна да отслабва, каза днес здравният министър Ян Блатни, цитиран от Reuters.

Разхлабването на мерките идва на фона на скорошно намаляване на броя на новите инфекции. От четвъртък правителството ще намали риска до ниво 3 от 5-степенна скала.

Ще бъдат наложени ограничения на капацитета на заведенията, за да се позволи социално дистанциране на минимум 2 м. Вечерният час ще бъде отменен, но кръчмите трябва да затворят до 22 часа. Музеите и галериите могат да се отварят с ограничен капацитет, а индивидуалните спортни дейности на закрито могат да се възобновят.

Групи до 50 души могат да се събират навън и 10 вътре, от максимум 6 навсякъде в момента.

Преди това долната камара на парламента одобри удължаването на извънредното положение, въведено на 5 октомври, до 12 декември.

Към 29 ноември в Чешката република има 518 649 потвърдени случая на COVID-19. В

Правителството е наясно, че облекчаването на ограниченията може да забави подобряването на броя на случаите, но планира да се противопостави на това с по-широко тестване на населението с антигенни тестове.

Коментари: 0