Чехия подготвя референдум за излизане от ЕС

Депутати са твърдо против премахването на шенгенските визи за Турция

Чехия подготвя референдум за излизане от ЕС

Чехия може да проведе референдум за излизане от ЕС заради подкрепата на Европейската комисия за въвеждане на безвизов режим с Турция.

В чешкия парламент започнаха дебати по предложение на депутатите на дясноцентристката коалиция „Зора”. То беше одобрено от 96 от присъстващите 169 депутати в долната камара на парламента в Прага.

„Съвършено недопустимо е 75-милионна мюсюлманска страна, която съзнателно си сътрудничи с „Ислямска държава”, да получи свободен достъп в Европа и Чехия. ЕС отдавна не защитава интересите на европейските граждани. Той се превърна в диктаторска организация”, заяви председателят на „Зора” Мирослав Лидински.

Според коалицията целта на инициативата не е „унищожението на добрите неща в ЕС, а спиране на самоубийствената политика на европейския елит”.

Политолозите в страната смятат „Зора” за популистко, националистическо ислямофобско движение. Днешното му предложение обаче беше подкрепено от комунистите, мнозинството от депутати от Гражданската демократическа партия и някои представители на партии в управляващата коалиция.

Според експерти истинско провеждане на референдум за излизане на страната от ЕС няма да получи подкрепа в парламента. Дебатите са по-скоро израз на несъгласието на много чешки политици с въвеждането на безвизов режим за Турция, както и с предвидените финансови санкции за страни, които не желаят да участват в квотното разпределение на бежанци между държавите в ЕС.

Това не е първото подобно предложение на „Зора”. През есента на 2015 г. тази формация отново предложи провеждането на референдум за излизане от ЕС, свързан с решенията на Брюксел за квотно разпределение на мигрантите в страните членки. Тогава Лидински призова за съобразяване с националния суверенитет и реформи в ЕС.   

Коментари: 0