Чешкият парламент отне имунитета на премиера Андрей Бабиш

Другата седмица той трябва да подаде оставка пред президента Милош Земан

Чешкият парламент отне имунитета на премиера Андрей Бабиш

Снимка: БТА

536 ~ 2 мин. четене

Камарата на депутатите (долната камара) свали имунитета на премиера Андрей Бабиш, пише Associated Press. За това гласуваха 111 депутати, а 69 бяха против. Във вота участваха 180 от общо 200-те членове на камарата.

Свалянето на депутатския имунитет на премиера означава, че срещу него започва съдебно разследване по обвинение в злоупотреба с европейски средства. Самият премиер на 16 януари поиска от народните представители да свалят имунитета му. На следващия ден правителството му подаде оставка, след като не успя да получи вот на доверие от страна на парламента в Прага.

Преди няколко месеца полицията обвини Бабиш и най-приближените до него в организиране на схема за незаконно присвояване чрез негови фирми на 50 млн. крони (около 2.5 млн. долара) под формата на земеделски субсидии от фондовете на ЕС. Бабиш отхвърля повдигнатите обвинения и възнамерява да докаже невинността си в съда.

Скандалът избухна малко преди парламентарните избори през октомври, на които политическото движение на милиардера „Действие на недоволните граждани” (АНО) спечели убедителна победа.

Днес бе снет и имунитетът на Ярослав Фалтинек, заместник на Бабиш в ръководството на партията. Двамата твърдят, че срещу тях и АНО действа политическа мафия, а някои представители на правоприлагащите органи изпълняват нейни поръчки.

Заради този скандал нито една от парламентарно представените партии не иска да влезе в правителствена коалиция с АНО. След загубения от кабинета на малцинството на Бабиш парламентарен вот на доверие, следващата седмица той трябва да подаде оставка пред президента Милош Земан. Очаква се държавният глава да му връчи нов мандат за съставяне на правителство.

В четвъртък Бабиш заяви в интервю, че ако не получи втори шанс да състави кабинет, в страната ще настъпи политическа криза.

Сътресенията в Прага идват дни преди посещение на Бабиш в България. Визитата е планирана за 22 януари, като посочената официална причина за посещението е, че България сега председателства Съвета на ЕС и ще бъдат обсъдени приоритетите на страната ни. Много е вероятно обаче двамата премиери да засегнат и мултимилионната сделка за българските активи на чешката енергийна компания CEZ. За тази вероятност пише местното издание Lidove Noviny, което се е свързало с централата на чешкото енергийно дружество в Прага. От там са обяснили, че преговорите за продажбата на "ЧЕЗ България" ще продължат след срещата на двамата лидери и до тогава няма планирани срещи на органите на дружеството.

Подкрепи Economic.bg