Макрон обеща да вдигне значително разходите за отбрана

Френският президент обеща парите за армията да достигнат 2% от БВП до 2025 г.

Макрон обеща да вдигне значително разходите за отбрана
Френският президент Еманюел Макрон обеща днес разходите за отбрана през следващите години да се увеличат значително, за да се гарантира вътрешната сигурност на страната и тя да изпълнява военните си ангажименти в чужбина. Той заяви това в реч пред войниците на борда на универсалния десантен кораб „Диксмюд“ край военноморска база в Тулон, цитиран от Асошиейтед Прес.

Макрон заяви, че ще увеличи разходите тази година с 1.8 млрд. евро до 34.2 млрд. евро. До 2025 г. разходите за отбрана ще нараснат до 2% от брутния вътрешен продукт, при 1.8% сега, за да „се спре ерозията на военния ни капацитет“.

Франция ще удвои бюджета си за военни операции в чужбина. Средствата за операции зад граница ще се увеличат от 450 млн. евро сега на 1.1 млрд. евро през 2020 г.

Агенцията отбелязва, че наред с Великобритания, Франция е западноевропейската държава с най-значително участие в задгранични операции.

Френският президент призова да се засили европейското сътрудничество - както със страни от ЕС, така и с нечленуващи в него държави, с цел постигане на „стратегическа автономност“. Европейският съюз няма да си съперничи с НАТО, подчерта в същото време той.

Ядрените сили ще останат и в бъдеще основа на френската система за отбрана, каза още президентът. „Повече от 50 години ядрените възпиращи сили са основа на отбранителната стратегия на Франция. Дебатите в страната по този въпрос приключиха. Съвсем ясно е, че ядреното възпиране е част от историята на Франция, част от отбранителната ѝ стратегия, и ще остане такава“, отбеляза Макрон.

Той потвърди, че по време на мандата му ще започне работата по модернизиране на двата компонента на ядрения арсенал - океанските сили и авиацията.

Макрон заяви още, че групировката "Ислямска държава" е почти напълно разгромена в Ирак и Сирия и изрази увереност във военната победа над нея през идните седмици, предаде Франс прес. „Благодарение на всички участващи страни, военната организация ИД в Леванта е почти напълно разбита. Уверен съм, че в близките седмици ще постигнем военна победа на място“, каза Макрон и изтъкна, че приоритет след победата ще бъде стабилизирането, възстановяването на региона и подпомагането на местното население.
Коментари: 0