Четири нови елемента влизат в Менделеевата таблица

Чрез добавянето на новите елемента, таблицата завършва седмия си ред

Четири нови елемента влизат в Менделеевата таблица
2951 ~ 1 мин. четене

Нови четири химически елемента влизат в Менделеевата таблица, след като техните открития бяха удостоверени от световната химическа организация.Това съобщи световната химическа организация  пише Guardian.

Елементите, открити от учени в Япония, Русия и САЩ. Международният съюз за чиста и приложна химия (IUPAC) огласи през миналата седмица, че елементите с номера 113, 115, 117  и 118 са официално открити, като това ги прави първите нови елементи, добавени към таблицата от 2011 г. насам. Чрез добавянето на четирите нови елемента, таблицата завършва седмия си ред.

И четирите елемента са изкуствено създадени и имат условни имена. През следващите месеци ще бъдат избрани и официалните им  названия. 113-ят елемент ще бъде първият да бъде наименуван в Азия.Елементите са открити от екип учени от Обединeния институт за ядрени изследвания в Дубна, Русия и Националната лаборатория „Лорънс Ливърмор“ в Калифорния.

Изследванията показват, че откритите елементи са с малко по-дълъг живот, което дава надежди за последващото откритие „остров на стабилност“ – група от елементи, които едновременно са свръхтежки и трайни. 

Подкрепи Economic.bg