Четирима бивши шефове на Фед с призив за независимост

Заради публичните изяви на президента Тръмп, считани за намеса в работата на централната банка

Четирима бивши шефове на Фед с призив за независимост

Снимка: Wikipedia

500 ~ 2 мин. четене
Четирима бивши ръководители на Федералния резерв предупредиха, че ерозия на независимостта на централната банка ще подкопае финансовите пазари и ще навреди на икономиката.

В очевидно публично изобличаване на президента Доналд Тръмп, Пол Волкър, Алън Грийнспан, Бен Бернанке и Джанет Йелън написаха в редакционен коментар, публикуван от Wall Street Journal, че централната банка на САЩ трябва да може да взема решения "въз основа на най-добрите интереси на нацията, а не на интересите на малка група политици". 

Бившите централни банкери не споменават Тръмп по име, но президентът многократно критикува представянето на назначения от самия него Джером Пауъл. Тръмп публично призова Пауъл да намали лихвите и отказа да изключи възможността да го освободи.

„Ние сме обединени в убеждението, че на Фед и неговия председател трябва да бъде разрешено да действат независимо и в най-добрия интерес на икономиката, без краткосрочен политически натиск и по-специално, без заплахата от отстраняване или понижаване на лидерите на Фед по политически причини “, написаха бившите шефове на Фед.

Тръмп назначи инвестиционния банкер Пауъл в края на 2017 г. на мястото на Джанет Йелън като председател на Фед - най-мощната централна банка в света. 

Фед намали лихвените проценти миналата седмица за първи път от 11 години насам, което беше под съмнение за някои икономисти, тъй като американската икономика е сравнително силна и безработицата е ниска.

Преди обаче това да се случи, Тръмп многократно публично критикуваше ръководството на Фед и лично Пауъл, и призоваваше за значително намаляване на лихвените проценти.

Бившите председатели на ФЕД, които са били назначени както от избрани от демократите, така и от републиканците президенти, написаха в статията си днес, че икономиката може да пострада, когато централните банки са принудени да реагират на краткосрочни политически съображения, вместо да базират политиките си на икономически данни и дългосрочни политически цели.

„Дори схващането, че решенията за паричната политика са политически мотивирани или повлияни от заплахи, че политиците няма да могат да изпълняват мандата си, може да подкопае общественото доверие, че централната банка действа в най-добрия интерес на икономиката ," казват четиримата бивши управители. "Това може да доведе до нестабилни финансови пазари и до по-лоши икономически резултати."
Подкрепи Economic.bg