Четворна надница, ако работим по Коледа и Нова година

Никой няма право да ви задължава да работите извънредно, казват от Инспекцията по труда

Четворна надница, ако работим по Коледа и Нова година
5612 ~ 2 мин. четене

Макар за повечето българи коледно-новогодишните празници да са почивни, за мнозина това са нормални работни дни. Тъй като това са официални празници, работещите през тези дни от годината трябва да получат 2, 3 или дори 4 пъти по-високи възнаграждения.

Това обяви Теодора Дичева, директор на дирекция „Правно обслужване на инспекционната дейност” в Главна инспекция по труда (ГИТ), в интервю за БГНЕС.

„Ако работим на официалните празници – Бъдни вечер, Коледа, Нова година, работодателят трябва да ни плати двойна надница. Ако сме на подневно изчисляване на работното време, т.е. по принцип не би трябвало да работим в почивни и празнични дни, ние полагаме и извънреден труд, за което ни се полага още едно увеличение. Когато извънредният труд е положен на официален празник, увеличението е 100%, но върху двойната надница. Така в този случай ние трябва да получим четворно увеличение на възнаграждението си”, обяснява Дичева.

Ако работим 5 дни в седмицата и почиваме събота и неделя, то и официалните празници би трябвало да са за нас почивни дни. Когато обаче се наложи да работим събота или неделя, или по време на празници, то полагаме извънреден труд и трябва да ни се плати повече. Освен това има максимална допустимост на положения извънреден труд, т.е. не може да се работи безкрайно дълго време, независимо от причините за това.

„Никой няма право, особено неспазвайки процедурата, да ви кара да полагате извънреден труд. Трябва да се знае, че по принцип извънредният труд е забранен. Ако се наложи да работим по празниците обаче компенсацията е в по-високо заплащане”, категоричен е експертът.

Когато работим през работни дни в извънработно време, ние полагаме извънреден труд, за което се плаща 50% повече за работа. Това се отнася само за работниците, които не са на ненормиран работен ден. Тоест, ако човек е работил 2 часа след законно установеното работно време, той е положил извънреден труд и ако това е в делнични дни, ще му се плати пропорционално за отработени часове с увеличение 50%. 

Когато работи по същия начин, но през съботни и неделни дни, увеличението е 75% за положения труд. А когато работи през дните на официални празници, увеличението е 100%. При ненормиран работен ден оставането след работа не е извънреден труд, но ако човек бъде повикан да работи в почивен или празничен ден, вече е, посочи Дичева.

По думите й има и изключения – случаите, когато се отстраняват бедствия, аварии и последиците от тях, или когато се оказва медицинска помощ. Това обаче са екстремни ситуации и се отнасят до съвсем тесен кръг работещи, обяснява тя.

Най-често хората, които работят по празници, се оплакват в Инспекцията по труда не заради факта, че са работили повече, а основно, че не им е било платено повече. В тези случаи инспекторите правят проверка. Ако се установи нарушение – дават предписания. Разбира се има случаи, в които работодатели подлежат и на санкция, на административно наказание. Това наказание е с минимален размер от 1500 лв., максималният е много по-висок.

Подкрепи Economic.bg