Човекът под Тереза Мей подаде оставка заради порнография

Деймиън Грийн беше един от най-доверените хора на Мей в кабинета

Човекът под Тереза Мей подаде оставка заради порнография

Снимка: БТА

692 ~ 1 мин. четене

Британският вицепремиер Деймиън Грийн подаде оставка тази вечер по искане на премиера Тереза Мей. Причината е разследване срещу него за нарушаване на етичния кодекс за поведение на министрите.

Разследването констатира, че той е дал неверни обяснения относно откритите от полицията през 2008 г. порнографски материали в компютъра в парламентарния му офис. Самият той тогава отрече обвиненията и каза, че е жертва на "политическа инсинуация".

Оставката на един от най-доверените хора на Мей в кабинета, който ѝ помагаше да помири дълбоко разделената Консервативна партия, е сериозен удар за премиера, която води мъчителни преговори за развода с ЕС.

61-годишният Грийн бе назначен след неубедителното представяне на торите в предсрочните парламентарни избори през юни, на които партията изгуби абсолютното си мнозинство в Камарата на общините. Грийн - стар приятел на Мей, бе свикан под знамената да стабилизира нейното лидерство и да даде отпор на нейните противници вътре в партията, които искаха тя да се оттегли.

"Съжалявам, че ми бе поискана оставката от правителството заради нарушения на министерския кодекс, за което се извинявам", посочва Грийн с писмо до Мей, поднасяйки оставката си. Той добавя, че не е свалял и не е разглеждал порнографски материали на парламентарните си компютри.

Подкрепи Economic.bg