Covid-19 лишава младите хора от „мечтаната работа“

Младежите очакват „никога да нямат работа, която наистина обичат“ и смятат, че бъдещите им цели изглеждат „невъзможни за постигане“

Covid-19 лишава младите хора от „мечтаната работа“

Снимка: БТА

Повече от една трета от младите хора в Обединеното кралство смятат, че трябва да се откажат от надеждата да получат мечтаната си работа, за да получат „каквато и да било работа“ в резултат на Covid пандемията, установи изследване, цитирано от CNBC. Двама от петима млади хора очакват „никога да нямат работа, която наистина обичат“ и смятат, че бъдещите им цели изглеждат „невъзможни за постигане“, като процентът на „песимистите“ се увеличава значително за младежите от по-беден произход. Други 36% от младите хора във Великобритания са „загубили надежда“ като цяло за бъдещето.

Това са констатациите от анкета сред две хиляди младежи на възраст между 16 и 25 години в Обединеното кралство, проведена от пазарния изследовател Censuswide от името на младежката благотворителна организация на принц Чарлз The Prince’s Trust. По-рано този месец Службата за национална статистика на Великобритания подчерта големия ръст на младежката безработица през второто тримесечие на годината. Междувременно Международната организация на труда на ООН отчете миналия месец, че около 42% от младите хора по света, които все още са работили по време на пандемията, са загубили доходи поради кризата.

Според проучването на The Prince’s Trust, почти трима на всеки петима от младите хора, участвали в анкетата, се страхуват от това да останат без работа. Друг акцент е фактът, че младите хора са непропорционално засегнати от икономическите последици от пандемията по отношение на безработицата и прекъсването на образованието или обучението.

В по-краткосрочен план 39% от хората под 25 години във Великобритания заявиха, че са се отказали от своите стремежи за следващата година.

Трябва да подкрепим младите хора да повишат квалификацията си, да се преквалифицират и да получат достъп до възможности за работа, или в противен случай рискуваме да загубим амбицията и потенциала им в дългосрочна безработица - в ущърб на тяхното бъдеще и възстановяване на икономиката ни“, предупреди изпълнителният директор на The Prince’s Trust Джонатан Таунсенд.

Коментари: 0