Covid-19 срина бизнес активността в еврозоната

Спадът ѝ далеч надвишава дори този в разгара на световната финансова криза

Covid-19 срина бизнес активността в еврозоната

Снимка: БТА

672 ~ 2 мин. четене

Бизнес активността на еврозоната се е сринала през март, след като епидемията от коронавирус наложи стотици ограничения в Европа като мярка срещу ограничението ѝ - затварянето на хиляди магазини, ресторанти и офиси, показват данните от проучване на IHS Markit, цитирано от Reuters.

Общият индекс PMI потъна до рекордното дъно от 31.4 пункта за месец март, а спрямо стойността му от февруари (51.6 пункта) отбелязва и най-големия си месечен спад, откакто бе създадено проучването в средата на 1998 г. Стойността на PMI е и по-ниска от всичките прогнози в анкетата на Reuters, чиято средна такава бе 38.8 пункта.

„Бизнес активността в еврозоната се срина през март до степен, далеч надвишаваща тази, която се наблюдава дори в разгара на световната финансова криза“, заяви Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

По негови думи резки спадове са наблюдавани във Франция, Германия и в останалата част от еврозоната, тъй като правителствата предприемат все по-строги мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Всички подиндекси в проучването попаднаха под кота 50, разделяща растежа от свиването, като новият бизнес беше ударен особено тежко - индексът за него се понижи почти наполовина до рекордно ниските нива от 29.5 пункта спрямо 51.2 през февруари.

„Индексът PMI за март е показател за спадането на БВП на тримесечна база с около 2% и очевидно има възможност да се засили още повече“, допълни Уилямсън.

Активността в доминиращата сфера на услугите на блока се сви с най-резки темпове в двудесетилетната история на проучването - до 28.4 пункта от 52.6 през февруари - под всички прогнози в анкетата на Reuters.

Промишлеността бе по-слабо засегната, като производственият PMI индекс спадна с по-малко от 5 пункта до 44.8 - най-ниското му ниво от юли 2012 г., но все пак над очакванията в анкетата на Reuters. Индексът за измерване на продукцията, който се подава към общия PMI, спадна до 39.5 пункта от 48.7, което не е наблюдавано от април 2009 г.

Заводите в единния валутен блок съкратиха персонала и намалиха запасите от суровини. Индексът на новите поръчки е 38.2 в сравнение с 49.4 миналия месец, което е близо 11-годишно дъно.

Коментари: 0