COVID тласна Германия към рекорден дефицит

Пазарът на труда започва бавно да се възстановява

COVID тласна Германия към рекорден дефицит

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Пандемията от COVID-19 тласна Германия към първия ѝ годишен дефицит от 2013 г. насам. През 2020 г. той е достигнал размер от 189.2 млрд. евро (225 млрд. долара), най-големият след обединението на страната преди три десетилетия. Това показват данните на Националната статистическа служба (Ifo), предава Reuters.

Пандемията удари силно най-голямата европейска икономика, макар че анализаторите бяха изненадани от издръжливостта ѝ, която отдадоха на добрите й търговски взаимоотношения с Китай.

Въпреки това публичните разходи на Германия са нараснали с 12.1% до 1.7 трилиона евро през 2020 г. Това се случи, след като правителството обяви огромни финансови стимули за засегнатите бизнеси и домакинства от ограничителните мерки, докато събирането на данъци се сви с 3.5% до 1.5 трилиона евро.

Финансовият министър Олаф Шолц обеща миналия месец, че ще направи всичко възможно, за да измъкне Германия от икономическата бездна, в която се намира.

В момента страната се бори с третата вълна на пандемията от COVID-19 и множество бизнеси все още са затворени.

Данните на Ifo показват, че въпреки продължаващото действие на мерките, през март служители на съкратено работно време са намалели, което е добър знак за икономическото възстановяване и пазара на труда. Миналия месец 2.7 милиона души са били на непълен работен ден спрямо 2.9 милиона в началото на годината, показват данните на службата.

Когато пандемията стартира, множество компании решиха да съкратят работното време на служителите си, за да не се налага да ги уволняват и да захранват допълнително безработицата в страната. Същевременно правителството осигури финансови средства, с които да се покриват техните месечни възнаграждения. Броят на хората в схемата достигна връх от около 6 милиона преди година, но оттогава се наблюдава тенденция на спад. 

Коментари: 0