ДАЕУ отрече хакерската атака срещу Преброяване 2021 г.

Официалната информация е, че е имало "претоварване на сървърите, което е довело до срив в системата"

ДАЕУ отрече хакерската атака срещу Преброяване 2021 г.

Снимка: Pixabay

1156 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Не е имало хакерска атака срещу преброяването. Това обявиха от Държавна агенция „Електронно управление“ във връзка с проблемите на гражданите. Официалната информация е, че е имало "претоварване на сървърите, което е довело до срив в системата".

Под ръководството на Красимир Симонски – национален координатор за киберсигурност, се проверява за отклонение от нормалното функциониране на системите. От ДАЕУ са категорични, че до момента такива не са засечени. 

Наблюдението продължава да е засилено. Установено е със сигурност, че проблемът е извън Системата за справочна и удостоверителна информация (Regix), през която само преминават заявките между различните системи, поддържащи регистри. Системата Regix не е прекъсвала работата си и е напълно функционална, потвърждават от ДАЕУ.

Припомняме, че по-рано днес на брифинг в Министерския съвет беше обявено, че системата за онлайн преброяване е станала обект на хакерска атака. По-късно пък се появи и технически проблем, който не позволяваше регистрация в платформата за преброяването.

Националното "Преброяване 2021" стартира днес. Вече може да подадем данните си в онлайн формат в сайта Census2021.bg. НСИ очаква в през сайта да се преброят около 70% от гражданите. 

Кампанията цели да събере изчерпателни данни както демографската структура на населението, така и социалният статус на гражданите, характеристиките на сградния фонд и условията за живот. Данните ще бъдат ползвани за формиране на политиките на държавата в дългосрочен план.

Подкрепи Economic.bg