Дълговете на държавите растат заради бежанската криза

Геополитическият хаос води до дългове, които трябва да бъдат плащани

Дълговете на държавите растат заради бежанската криза

Някои европейски държави може да увеличат дълговете си заради бежанската криза на стария континент, коментира пред БНР известният германски икономист проф. Ханс-Вернер Зин.

По думите му, в краткосрочен план това е просто геополитически хаотичен процес, в който едни хора идват в различни държави без да бъдат регистрирани. Зимата идва и за тях трябва да бъде осигурен подслон, което е истинска хуманитарна криза, но това е само единият ефект.

Според него, другият е, че някои държави търсят заеми, за да могат да се справят с бежанци, дори само като има осигурят подслон или да им помогнат да се устроят. На всичко това може да се гледа и като на икономически стимул, който ще доведе до растеж в краткосрочен план. Но не и в дългосрочен план, защото говорим за дълг, който трябва да бъде плащан, категоричен е Зин.

Състоянието на Гърция в момента не е на дневен ред в ЕС, защото Европа се занимава предимно с бежанския проблем, допълни германският икономист и предупреди, че гръцката икономика не работи добре.

"Ние имаме трети спасителен пакет или отново даване на пари на Гърция, което може да е решение на проблема в този момент, но не и в дългосрочен план. Това решение няма да направи гръцката икономика по-конкурентоспособна. Заплатите в Гърция са около 13 - 14 евро на час. В България те са по три - четири евро на час. Как е възможно, държава като Гърция да има конкурентна икономика с такива заплати? Аз не виждам начин", добави проф. Ханс-Вернер Зин.

Коментари: 0