DALVINA предлага вина без аналог на българския пазар

Нашите вина могат да се пият от диабетици, тъй като са на 100% сухи

DALVINA предлага вина без аналог на българския пазар
Автор: Александра Сотирова

Легендите разказват за Дионис, Бог на виното и казват, че най-добрите му винарски изби са в района на Струмица, Македония. Именно от този район Натали Спасовска внася в България македонското вино DALVINA. Марката е само от две години на родния пазар, но вече е събрала верни почитатели.

- Г-жо Спасовска, как решихте да внасяте точно тази марка вино?

- DALVINA ме впечатлиха с качеството на виното, което произвеждат, с контролирано и гарантирано потекло. Това означава, където е произведено гроздето, там се и бутилира виното, с което не всички изби могат да се похвалят. След като опитах вината им, те ми спечелиха доверието, след което им казах, че ако и те ми се доверят, бих искала да ги предлагам на българския пазар.

България като европейска държава има голяма конкуренция във винения сектор, включително и при вноса, и при производството. Има и много на брой малки изби по европроекти, както и домашно вино. Но все пак си казах, че това е качествено вино и пазар ще се намери. Така вече втора година вървим напред и е явно, че българският пазар харесва качествените продукти.

- Разкажете ни малко повече за района, от който идват вината и за избата DALVINA?

- След като обиколих 86 изби, аз се спрях на тази в близкия до българската граница град Струмица. Избата разполага с 600 ha, или 50 000 hl капацитет на година – червено, бяло и розе вино. Като сега плановете са да се прави и ракия.

Град Струмица е на 200 км южно от София, с преобладаващ средиземноморски климат и 210 слънчеви дни в годината, което предполага добро зреене на гроздето, което пък означава добро вино.

Любопитен факт е, че когато започват да правят разкопките на избата, намират амфори, които са от древногръцко време, което означава, че точно по тези земи навремето са правили вино.

Нашата фирма е официален вностител и дистрибутор за българския пазар. Спрямо конкуренцията, която имаме като бройка, смятам че се развиваме правилно – малко, по малко. Баща ми ми помага много, той е кръвната връзка с Македония, докато майка ми е българка.

Македония не е в ЕС и няма изискванията за био производство, които са въведени в България като член на ЕС. Виното е сухо, което означава контролирана естествена сладост. Във вината на DALVINA няма изкуствени подсладители, няма изкуствено добавена захар. Много хора, които страдат от диабет, се лишават от виното като напитка, което е жалко. Нашите вина могат да се пият от диабетици, тъй като са на 100% сухи. Едно хубаво направено вино не трябва да е натрапчиво нито на вкус, нито на мирис.


- Къде можем да намерим вината на DALVINA?

- Нашият склад е в София и ние дистрибутираме предимно тук. С гордост мога да кажа, че след две години имам двама търговски представители, които са влюбени в избата, особено след като ги заведох да я видят. Продажбите се случват по-лесно, когато търговските представители са убедени в продукта, а не са го видели само на хартия. Трябва да си чул историята, да харесаш виното като продукт и след това да пресъздадеш същото към клиента. Сама броях клиентите до 400 през миналата година и след това спрях. Продължаваме да разширяваме обектите като мрежа.

В България работихме с някои зимни и летни курорти миналата година, но е по-сложно с транспорта и затова сме решили в бъдеще да работим с български дистрибуторски фирми и вериги. За момента все още проучваме пазара, какво се харесва и какво не. Много се радваме на клиентите, които посрещат новите неща и не ги е страх да опитат нещо ново. Те ни се доверяват, а ние оправдаваме очакванията им.

Сама достигнах продажби от 28 000 литра вино, като продължавам с още внос, което означава, че виното се харесва на българския пазар.

- На кои чуждестранни пазари се предлага DALVINA?

Вината на DALVINA се предлагат в Европа, Австралия, Канада и арабския свят. Любопитно е, че двама от сомелиерите на генералния мениджър на х-л ETIHAD Towers в Абу Даби избират да се пие Шардоне барик на DALVINA на специално организираното събитие по случай 6г. от провеждане на Гранд При състезания на Формула 1 през декември 2015 г. Ние сме много горди, че такава публика се докосва до вината ни.

- Какви сортове вино предлага DALVINA?

- Интересни за българския пазар са Жуплянка, Смедеревка, Вранец и др. Това са сортове, които за момента нямат аналог тук. Именно това е интересното за крайния потребител - да опита нещо ново, нещо различно. Ние заставаме зад тези сортове, макар и непознати, и се опитваме да ги наложим.

Типично червено вино е Вранец, което е патент на македонска семка и е нещо наистина интересно. Препоръчвам го на любителите на червеното вино. От розетата имаме интересни мускатени розета с доловими ноти на мед и роза, а имаме и характерни розета. От белите вина препоръчвам Жуплянка, Темяника, Смедеревка и Ркацители. Разбира се, избата прави и купажи.

Имаме много клиенти, които предпочитат наливно вино в Bag-in-box и DALVINA затваря в тях висок клас вино. Когато се опита, доста хора не могат да повярват, че не е от бутилка, а от опаковка.

- Усеща ли се политика в продажбата на македонско вино в България?

- Не можем да говорим за политика, защото преди всичко това е продукт и на крайния клиент или му харесва, или не. Повечето българи започнаха често да ходят в държавите от бивша Югославия, всеки се връща доволен и с добро чувство.

DALVINA е разпознаваема марка на светския пазар не само като качество, а и като вкус, визия и модерност.

- Как си представяте DALVINA България след 5 години?

- Представям си DALVINA България успешно развита във всички градове в България, с още нови продуктови гами на вино, пенливо вино и ракия. При винения бизнес може да се говори след 5-та година. Сега е трудно да се каже какво ще се случи. При всеки бизнес третата година е рискова.

DALVINA, ако продължава да прави това добро качество, което прави към момента, ще жънат все повече и повече успехи.

Имаме интерес да внасяме и други продукти, които ще бъдат с гарантирано потекло и не само от Македония. Това са нашите бъдещи планове.

...

Коментари: 0