Данъчната основа се е увеличила с 2 млрд. лв. заради фискалния контрол

През 2016 г. приходите от данъци и осигуровки на фирмите, търгуващи със стоки с висок фискален риск, са се увеличили със 157 млн. лв. спрямо 2015 г.

Данъчната основа се е увеличила с 2 млрд. лв. заради фискалния контрол
Данъчната основа се е увеличила с над 2 млрд. лв. през предходните три години в следствие на въвеждането на фискалния контрол при вътрешнообщностни придобивания. Това съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП), позовавайки се на декларациите на фирми, осъществяващи внос на стоки с висок фискален риск.

Звеното за фискален контрол в НАП беше създадено през 2014 г. със задача да контролира данъчните рискове при внос и търговия със стоки като плодове и зеленчуци, захар, брашно, месо и месни продукти, олио. Движението им на територията на страната се следи от екипи на приходната агенция на всички граници, както и от мобилни групи във вътрешността на страната.

През 2016 г. приходите от данъци и осигуровки на фирмите, търгуващи със стоки с висок фискален риск, са се увеличили със 157 млн. лв. спрямо 2015 г. Отбелязва се и ръст на приходите от данъци и осигуровки на транспортните дружества, превозващи стоки с висок фискален риск през 2016 г. – 163.9 млн. лв. (18.17% повече спрямо 2015 г.).
Коментари: 0