Хакери твърдят, че са разбили Apple

Те изнудвали компанията за паричен откуп, от Купертино обаче отричат

Хакери твърдят, че са разбили Apple

Хакерска група е успяла да разбие милиони профили на потребители на услугата iCloud на Apple и сега изнудват компанията за откуп. Онлайн изданието ZDNet обяви, че хакерската група се казва Turkish Crime Family. Тя е заявила, че не само ще публикува данните, но ще ги използва, за да изтрие файловете на потребителите и да им смени паролите, като Apple има срок до 7 април т.г., за да плати 75 000 долара под формата на Bitcoin или 100 000 като ваучери за iTunes.

Компанията обаче отрича захакването. Пред онлайн изданието CNET Apple обяви, че профилите на потребителите не са компрометирани. Технологичният гигант твърди, че данните идват от други услуги на трети фирми, които са били хакнати преди време.

Самите хакери също казват, че не са взели данните директно от Apple. Тук започват и разминаванията на двете страни. Хакерите твърдят, че паролите и потребителските имена стават и за iCloud, докато Apple не смята, че има опасност.

Хакерите са дали на ZDNet малка тчаст от данните, за да се направи проверка. Изданието казва, че от получените 54 профила, всички са били валидни. Въпреки това не всички профили се използват активно от потребителите, а някои изобщо. Други пък не са отговорили на заявките. 10 души са потвърдили, че профилите са техни и ги използват и в момента, пише Vesti.bg.

Изданието посочва, че хакерската група изглежда хаотична и зле организирана. Не е ясно дали тя наистина разполага с данните на 250 млн. профила, но със сигурност има данни за известен брой профили. Препоръчително е потребителите, които имат профили в iCloud да сменят паролите си и да използват само една парола за всеки акаунт. Apple допълва, че следи развитието на казуса.

Коментари: 0