Данаил Кирилов: Няма да има развалена приватизационна сделка

Поправките в Конституцията, свързани с разследване на стари сделки, ще обхващат периода от 1993 г. до края на 2017 г.

Данаил Кирилов: Няма да има развалена приватизационна сделка
1228 ~ 1 мин. четене

Въпреки че започва разследване със задна дата на приватизационни сделки в България, те няма да бъдат разваляни. Това обяви в сутрешния блок на БНТ Данаил Кирилов – председателят на правната комисия в парламента.

Коментарът му дойде по повод предлагани от управляващите промени в Конституцията, които ще промени ще разрешат стари приватизационни сделки да бъдат разследвани. По думите на Кирилов планираните поправки ще обхващат точно определен период на раздържавяване - от 1993 г. до края на 2017 г. Според него досега приватизацията не е разследвана ефективно, защото съдилищата умишлено са гледали да приключат колкото се може по-бързо делата си.

Преди седмица стана седмица, че управляващите искат да дадат на прокуратурата 53 години да разследва приватизацията. Тогава Кирилов коментира, че според него ГЕРБ са си взели поука от провала с опита да се премахне давността за престъпления, извършени от комунистическия режим. В предишния парламент ГЕРБ опита да премахне давността, но Конституционния съд отмени законопроекта.

На въпрос от водещата защо е необходимо управляващите да се връщат 27 години назад и да се търсят вратички в законодателството, за да се разследват приватизационни сделки, при положение, че прокуратурата не разследва скорошни сделки като тази за „Булгартабак“, Данаилов тогава отговори: „Ако говорите за по скорошните приватизационни сделки, проявяваме спокойствие, защото сме в рамките на действащия срок. Няма проблем да се повдигат обвинения, да се разследват и скорошни сделки“.Подкрепи Economic.bg