Данък \"Уикенд\" приет на първо четене

Приети бяха още данък \"градина\" и ограниченията за селските казани за ракия

Данък \

Т.нар. данък "Уикенд" бе приет на първо четене в парламента. До 70% от данъка върху добавената стойност да може да бъде възстановяван, ако служебен автомобил се използва и за лични нужди. Това решиха депутатите, като приеха на първо четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане.

По думите на Петър Славов от Реформаторския блок, това ще създаде предпоставки за тормоз върху малкия и средния бизнес.

„Уикендът за малкия бизнес не е това, което е за държавния чиновник-работа от 9 до 17“, добави Славов.

Според него работещите в събота и неделя създават допълнителен продукт и не трябва за бъдат облагани.

Промените в закона предвиждат още Националната агенция по приходите да изисква допълнителни пояснения от фирмите за всеки закупен автомобил с цена над 5000 лева. Така ще се спре практиката служебни коли да се ползват за лични цели. Според депутатите масово автомобилите се регистрират на фирмата, за да им бъде възстановен данъчният кредит.

С измененията се дава възможност всички фирми, които са си приспаднали ДДС за имоти и вещи над 5 000 лв., да подадат декларация в НАП.

Компанията ще трябва да докаже с методика, че използването на активите е само за служебни цели.

Законопроектът предвижда още кешовите разплащания да паднат от 15 000 на 5000 лева.

Междувременно депутатите отхвърлиха внесените предложения на БСП за промени в закона за ДДС и за данъците върху доходите на физически лица. Измененията предвиждаха въвеждането на прогресивното облагане на доходите на физическите лица и да се премахне плоският данък, възстановяване на данъка на работещите на минимална работна заплата и намаляването на ДДС за детските стоки.

В Закона за местните данъци и такси /ЗМДТ/ се прави промяна, според която поземлените имоти в строителните граници на населените места, които са със статут на земеделска земя и не е променено предназначението им от техните собственици, ще бъдат включени в обхвата на облагаемите с данък имоти. Законът стана известен като данък "градина" и предизвика остри критики сред опозицията.

В закона за корпоративния данък и в този за ДДС се променя също това, че селските ракиджийници няма да могат да имат съдове за приготвяне на алкохол над 500 литра, каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова. По думите й тези селски ракиджийници ще бъдат едни малки обекти за варене на ракия. Тя обясни, че според промените от юни до декември ще се вари ракия.

Коментари: 0