Дания обмисля да „спъне” „Северен поток 2”

Премиерът на Украйна смята, че това не е само газопровод, а „нов вид хибридно оръжие, което ще постави всички страни потребители в робство”

Дания обмисля да „спъне” „Северен поток 2”

Снимка: БТА

Датският премиер Ларс Льоке Расмусен предлага проектът „Северен поток 2” да се обсъди на общоевропейско ниво, за да се анализират всички рискове от този проект и ролята на Украйна като транзитьор на газ.

„Дания сама не може да реши този въпрос. Прекарал съм законопроект в парламента за обсъждане на проекта, което ще ни даде възможност да допълним оценката за външната политика. Това ще ни даде възможност да наложим вето или да забавим изпълнението на този проект”, каза той по време на съвместен брифинг с премиера на Украйна Володимир Гройсман.

Гросйман каза, че това не е само газопровод, а „нов вид хибридно оръжие, което ще постави всички страни потребители в робство”.

Към днешна дата "Северен поток 2" получи пълни разрешителни за изграждането и експлоатацията на планирания газопровод от Германия, Финландия и Швеция.

Припомняме, че Дания е на кръстопът относно това дали трябва или не да даде разрешението си „Северен поток 2” да премине през територията ѝ. Решението на страната е важно, тъй като само в Дания подводната тръба ще премине през суверенните териториални води, давайки ѝ по-голямо значение.

Коментари: 0