Данните за заплатите разочароваха доларовите бикове

Златото поскъпна след данните от САЩ

Данните за заплатите разочароваха доларовите бикове
3659 ~ 2 мин. четене

Доларът поевтиня в петък, след като слабите данни за ръста на заплащането в САЩ помрачиха перспективите за предстоящото увеличение на лихвения процент.

В петък доларовият индекс затвори на загуба от 0,2% на 97.264. Щатската валута се разменяше за 123.98 йени, отдалечавайки се от върха на 124.58, достигнат миналата седмица.

Еврото се търгуваше при курс 1.0983, отдалечавайки се от дъното на 1.0893. Спрямо йената, единната валута се разменяше на печалба от 0,2% за 136.21 йени.

Продавачите се прицелиха в долара, след като индекса на разходите за заетост нарасна с едва 0,2% за второто тримесечие, което е най-слабото увеличение за последните 3 десетилетия.

Петъчната разпродажба унищожи печалбите на долара за седмицата, макар че ситуацията можеше да се окаже далеч по-лоша, ако не бяха оптимистичните коментари на президента на Фед-Сейнт Луис Джеймс Булард.

Булард, който отдавна настоява за ранно затягане на паричната политика, заяви, че най-новите данни за икономическия растеж на САЩ дават допълнително основание на Фед да повиши лихвения процент през септември.

Неговите коментари помогнаха на долара да си възвърне част от изгубената територия в края на сесията в петък. Въпреки това облигациите запазиха печалбите си, което предполага, че точният момент на предстоящото увеличение все още остава под въпрос.

Спадът на зелените пари помогна на австралийския долар да се оттласне отново над 73 цента и от 6-годишното дъно на 0.7234, достигнато в петък.

Вероятно е обаче по-нататъшните печалби на австралиеца да бъдат лимитирани, тъй като проучване показа, че растежа при големите производствени компании в Китай неочаквано се е забавил през юли.

Австралийската валута често бива използвана като по-ликвиден заместител на китайските пари.

 

Златото поскъпна след данните от САЩ

Златото обърна ранните загуби в петък след по-слабите от очакваното данни за заплащането в САЩ, но все пак записа най- голямата си месечна загуба за последните 2 г. поради очакванията, че Фед все пак ще увеличи лихвения процент скоро.

Спот златото нарасна с 1,4% до връх за сесията на 1 103.13 долара за тройунция, преди да се отдръпне до 1 095.78, приключвайки с печалба от 0,8%.

Инвеститорското доверие бе разклатено миналата седмица, когато цената на метала се срина до 5- и половина годишно дъно на 1 077 долара. Кюлчетата изгубиха 6,4% за месеца, реализирайки най-големия си спад от юни 2013 до сега.

Данни показаха, че икономическият растеж на САЩ през второто тримесечие се е подобрил, което накара инвеститорите да увеличат залозите в полза на предстоящото увеличение на лихвения процент.

Следващите ключови данни, тези за неселскостопанската заетост, ще бъдат оповестени на 7 август.

Намаляващото инвестиционно търсене и слабият физически апетит представляват допълнителен риск за цената на златото, коментираха анализатори.

Сред останалите благородни метали среброто поскъпна с 0,7% до 14.76 долара за тройунция, платината изгуби 0,4% до 982.25 долара за тройунция, а паладият поевтиня с 1,2% до 611 долара за тройунция.

Подкрепи Economic.bg