ДАНС получи допълнително 40 млн. лв.

Разузнавателната агенция получи право да поеме допълнителни ангажименти за разходи

ДАНС получи допълнително 40 млн. лв.

Снимка: МС

2126 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Държавна агенция „Национална сигурност“ може да поеме допълнително ангажименти за разходи на стойност 40 млн. лв. тази година, реши с постановление правителството днес. Така разузнавателната агенция може да сключи договори извън гласувания бюджет за 2021 г. на обща стойност около 55 млн. лв. Средствата или трябва да бъдат покрити с бъдеща актуализация на Държавния бюджет през тази година, или плащанията по тези договори да бъдат прехвърлени за следващата.

Бюджет 2021

Бюджетът на разузнавателната агенция за тази година (разходите, гласувани от парламента) е 137.4 млн. лв., като 90% от тези пари са за възнаграждения на служителите. С Бюджет 2021 бяха определени допустими ангажименти за разходи на стойност 14.8 млн. лв.

В решението на Министерския съвет от днес не се посочват конкретните дейности, за които са предвидени парите. Но увеличението на бюджета идва само няколко дни след акцията на ДАНС и МВР, при която бяха задържани руски шпиони - както дипломати, така и служители на Министерството на отбраната. България бе поздравена за акцията от САЩ и Великобритания.

На заседанието си днес правителството отпусна и 52 млн. лв. за компенсаторна мярка към родителите, на които им се налага да останат вкъщи заради затворените училища и детски градини, както и 20 млн. лв. за софийското метро.

Коментари: 0