ДАНС проверява българска банка за преводи от Венецуела

Установено е и лицето, на чието име са сметките, започва досъдебно производство за пране на пари

ДАНС проверява българска банка за преводи от Венецуела
2867 ~ 2 мин. четене

Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) проверява българска банка и български гражданин за парични преводи от държавната петролна компания на Венецуела. Вероятно тези пари са напускали страната с неистински основания. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров на брифинг днес след среща в Министерския съвет с участието на премиера Бойко Борисов, главния прокурор, началникът на ДАНС и американския посланик Ерик Рубин.

"От партньорите от САЩ, както по дипломатически, така и по оперативен път, е получена информация за парични преводи, които са извършвани от Венецула, и и по-специално извършвани от държавната петролна компания на Венецуела, и за които са били използвани български банкови сметки. След детайлизиране на тази информация е установена банката, установено е лицето, което е използвано като титуляр на тези сметки, както и самите сметки. Установени са преводи, които действително са били извършвани от държавната петролна компания на Венецуела по тези сметки, след което са били извършвани други преводи, в резултат на което част от средствата са били изнесени от тези банки и са били трансферирани по банкови сметки в други страни. Основанията са различни и в повечето случаи, по наши подозрения и с оглед работата, която извършваме в момента, не са действителни. Такива основания са свързани с подкрепа и финансиране на венецуелска спортна федерация, със закупуване на храни за Венецуала и т.н., което общо взето няма общо с действителността", заяви Цацаров.

В резултат от проверките у нас ще започне досъдебно производство за пране на пари.

ДАНС работи по случая. Агенцията започва „пълен мониторинг и пълна проверка” на банката със съдействието на БНБ, като главният прокурор уточни, че по първоначални данни сметките са редовно открити и финансовата институция не е обект на подозрение.

„Взети са мерки остатъчните средства да се поставят под пълен контрол. Преводи от сметките няма да се допускат”, подчерта Цацаров.

Преди дни Министерството на външните работи обяви, че няма информация за паричен трансфер от Венецуела. Новината за предполагаем опит за изнасяне на национални активи от Николас Мадуро разпространи в Twitter венецуелският депутат Карлос Папарони. В своята публикация той посочи, че вече е установен контакт с България по случая. 

Припомняме, че държавната петролна компания на Венецуела PDVSA е обект на санкции от страна на САЩ, които бяха наложени по-рано тази година. Те имат за цел да засилят натиска върху президента Николас Мадуро да насрочи нови президентски избори или да подаде оставка от поста си.

Множество държави, включително САЩ и България, подкрепиха за временен лидер на страната Хуан Гуйадо и призоваха за нови избори.

Подкрепи Economic.bg