Държавата дава на Русия още 1 млн. лв. за АЕЦ „Белене”

Оборудването за атомната централа трябва да бъде преконсервирано

Държавата дава на Русия още 1 млн. лв. за АЕЦ „Белене”
Автор: Александра Сотирова

Без все още да е взето еднозначно решение за бъдещето на проекта АЕЦ "Белене", държавата продължава да харчи пари по него. Министерство на енергетиката трябва до 31 октомври 2018 г. да представи пред парламента възможностите за изграждане на втора атомната централа у нас. 

Националната електрическа компания (НЕК) е обявила обществена поръчка за „преконсервация” на наличното оборудване за АЕЦ „Белене” на стойност 960 хил. лв.

Държавното дружество е поканило руската „Атомстройекспорт”, тъй като тя може да бъде единствен изпълнител заради липса на конкуренция, дължаща се на технически причини, пише в документа. В него се допълва, че възлагането на обществената поръчка на друго лице може да доведе до нарушаването на изключителни права, както и такива на интелектуална собственост. Документът между двете компании все още не е подписан, но в изпълнението на договора е заложена дата 31 декември 2020 г.

Съгласно заводските инструкции, доставеното до момента оборудване с дълъг цикъл на производство (ОДЦП) подлежи на преконсервация, пише в обществената поръчка.

Според обществената поръчка работите по преконсервацията ще се извършват от НЕК, а „Атомстройекспорт” ще е технически ръководител. Целта на техническото ръководство е потвърждаване на правилното съхранение на доставеното на площадка Белене оборудване, в съответствие със заводските инструкции. В обществената поръчка е записано, че при повреда на наличното оборудване на българска територия, тя ще е за сметка на НЕК.

От руска страна ще бъде направена проверка на организираните работни места за преконсервация (помещения, временни работни участъци, повдигателни съоръжения, техническа екипировка), контрол при изпълнението на транспортните операции и контрол на условията на съхранение на оборудването. Руските експерти ще трябва да следят и изпълнението на технологичните операции по преконсервация, както и да проверяват документацията по дейността и да съставят доклади по извършената работа.

Според изказвания на премиера Бойко Борисов до момента българският данъкоплатец е дал 3.5 млрд. лв. за ядрената централа. По всичко личи, че дори да бъде намерен стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", държавата ще продължи да дава пари за нея, тъй като от руска страна има задължителни за покриване изисквания. 

Коментари: 0