Държавата очаква втора вълна от безработица наесен

73 млн. лв. са изразходени досега по мярката „60/40“

Държавата очаква втора вълна от безработица наесен

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

1304 ~ 2 мин. четене
Въпреки сегашното успокояване на пазара на труда и спада на новорегистрираните безработни, държавата очаква, че е възможен втори скок през септември-октомври. Това стана ясно от думите на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева в ефира на bTV. 

Затова и мярката „60/40“ ще работи до края на септември, „така че да не допуснем високи нива на безработица до края на годината“, каза тя. Според Сачева интересът към нея расте всеки ден.

По широко рекламираната от държавата и остро критикувана от бизнеса мярка досега са кандидатствали 15 000 работодатели за запазването на над 260 хил. служители. Изплатени са помощи за 170 000 души, като до петък по нея са изразходени 73 млн. лв. По-рано прогнозата на правителството бе за около 1 млрд. лв. „Тази мярка не може да се оценява през парите, а през броя на запазените работни места“, подчерта в тази връзка социалният министър и обясни, че тогавашното обявление е било, че с 1 млрд. лева се увеличава Фонд „Безработица“. 

Мярката ще продължи до 30 септември, а за някои по-силно ударени сектори е възможно и до края на годината, като това ще се прецени след анализ. 

За сектор автобусни превози мярката „60/40“ ще се допълва с 290 лв. към заплатата по линия на ОП „Развитие на човешките ресурси“, като така вероятно ще постигне съотношението „80/20“. Все още се обсъжда дали това да не се случи и в туризма. 

Като цяло от мярката са се възползвали най-много компании от преработващата промишленост, хотелиерство, търговия, транспорт и ремонт на автомобили.

Общият брой безработни в България в момента е 290 000, като нарастването вследствие на коронакризата е от 90 000 души. По думите на Сачева тенденциите на новорегистрираните безработни за ден вече са се нормализирали. 

По отношение на пенсионните дружества и информацията за намалени партиди по втория стълб, Сачева увери, че те се управляват добре и няма да има удар върху пенсионерите вследствие на икономическата криза. През септември 2021 г. се очаква да се пенсионират първите хора с две пенсии – от НОИ и от частен фонд. Този септември пък се очаква да стане ясно по какви точно правила ще се случи това.

Подкрепи Economic.bg