Държавата пусна поръчката за двата медицински хеликоптера

Поръчката бе пусната днес от регионалното министерство и оферти могат да се подават края на месец май

Държавата пусна поръчката за двата медицински хеликоптера

Снимката е илюстративна

Снимка: pxhere

2648 ~ 2 мин. четене
Автор: Цветан Петров

България официално пусна поръчката за два медицински хеликоптера с индикативна стойност 20 млн. лв. Обявлението за търга бе публикувано днес от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), а средствата са осигурени по Оперативна програма „Региони в растеж“.

За придобиването на двете машини се предоставя безвъзмездна финансова помощ директно на Министерството на здравеопазването по процедурата „Регионална здравна инфраструктура - 2“ по Приоритетна ос 4 „Регионална здравна инфраструктура“ на оперативната програма.

От МРРБ обясняват, че с осигуряването на медицинските хеликоптери ще се подобри достъпът до спешна медицинска помощ в страната. Те ще се ползват за превоз на пострадали от мястото на инцидента до лечебно заведение, за транспорт между лечебни заведения, транспорт на пациенти при инциденти с масов характер и др.

Летящите линейки ще бъдат използвани при спешни ситуации, при трансплантационни ситуации, както и за реакции по време на бедствия и аварии. Предвидено е хеликоптерите да бъдат оборудвани със съвременно медицинско оборудване и да бъде осигурена необходимата инфраструктура за експлоатацията им. Заложените дейности включват и изграждане и ремонт, както и лицензиране на съпътстващата инфраструктура, необходима за функционирането на въздушните превозни средства. Предвидено е и обучение за експлоатация на пилотен екипаж и медицински екипи.

Поръчката е в съответствие с концепцията за развитие на системата за спешна медицинска помощ в България. С реализацията на проекта ще бъде постигнато цялостно обновяване на спешната помощ чрез допълване на финансирания със средства от ОП „Региони в растеж“ голям проект за ремонт на всичките спешни центрове в страната и доставка на 400 нови линейки.

Крайният срок за подаване на проектни предложения по обявената поръчка е 19 ч. на 29.05.2020 г.

България разполагаше с медицински хеликоптер до месец юли миналата година, но след това фирмата собственик го продаде в Грузия. Преди това беше използван редовно при над 20 спасителни акции от Планинската спасителна служба.

„Всяка година сме правили по 5-6 акции, които са налагали употребата на хеликоптер. Бяхме достигнали до едни чудесни резултати. За съжаление, това вече не е налично”, разказа в края на миналата година пред Nova директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев.

Коментари: 0