Гръцкият туризъм отново е на крачка пред българския

Южната ни съседка ще намали ДДС за туризма и транспорта, ще намали и авансовото данъчно облагане с 50%

Гръцкият туризъм отново е на крачка пред българския

Снимка: pixabay

9650 ~ 2 мин. четене
Габриела Махлелиева Автор: Габриела Махлелиева

Гръцкото правителство предприема спешни мерки в подкрепа на бизнеса, в частност на туризма и транспорта. Южната ни съседка подготвя четвърти пакет за спасяване на икономиката, в който има и отделна част, специално посветена на помощ на туризма и транспорта.

Мерките за стимулиране на транспорта и туризма предвиждат намаляване на транспортните такси и ДДС за въздушния транспорт. Друга мярка е понижаване на ДДС на местата за настаняване до 6%, както и намаляване на туристическата такса за втората половина на годината до 4 евро в зависимост от категорията на хотела. Освен това се предвижда и  намаляване на авансовото данъчно облагане до 50%, съобщава кореспондент на „Труд“ в Атина.

Мерките, които Гърция предприема, за да спаси икономиката си, бяха поискани и от бранша в България, но без резултат. Българският туристически сектор беше първият, който алармира, че се очакват масови фалити и съкращения, както и провален летен сезон. Те поискаха да „излязат в данъчна ваканция“ с оглед на усложнената икономическа ситуация около пандемията от COVID-19. От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България също предупредиха, че ще има масови съкращения и фалити, ако не се предприемат действия от страна на държавата.

Въпреки че самият министър на туризма Николина Ангелкова призна, че може и да няма летен сезон в България, единствената мярка, която беше взета в „подкрепа на бранша“ е да се даде възможност на туроператорите да издават ваучери с валидност 24 месеца за провалените екскурзии, като целта е да не се утежнява допълнително бюджета на туроператорите и да се избегнат фалити.

В същото време Атина има амбицията да издейства от фондовете на ЕС допълнителна подкрепа, като например за всеки пътник да се даде ваучер от 300 евро с пари от европейски фондове. От своя страна, хотелиерите планират нови летни пакети, насочени към привличане на по-млади поколения туристи. 

За намаляване на ДДС-то за заведенията за хранене от бранша настояваха още преди да се появят първите случаи на коронавирус в България и преди извънредното положение. Припомняме, че от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) поискаха още в началото на годината от правителството  ДДС-то за заведенията да се „стопи“ до 5-6% от сегашните 20%. На едно от извънредните заседания, свикани от министъра на финансите Владислав Горанов в началото на месец февруари 2020 г., той категорично отказа да се предприеме подобна стъпка.

По време на един от извънредните брифинги на Министерския съвет тези дни пък министърът на икономиката Емил Караниколов твърдо заяви, че намаляване на данъци няма как да се прави, защото от тях се пълни хазната. България не може да си го позволи, но гръцкото правителство явно може.

Гръцкият премиер Мицотакис обяви, че допълнителните средства, заделени от ревизирания бюджет, ще бъдат насочени за удължаване на сроковете за предоставяне на обезщетенията за безработица (от 800 евро) до края на април – за работници, които са загубили работата си поради закриване на бизнеса, и за тези, които работят за компании, които търпят значителни финансови загуби.

Коментари: 0