Държавата ще даде по 610 лв. бонус на служителите в социалната сфера

За изплащането по една МРЗ на служителите от ГИТ и Бюрата по труда се търсят средства от резервите в бюджета

Държавата ще даде по 610 лв. бонус на служителите в социалната сфера

Снимка: Unsplash

6724 ~ 2 мин. четене

Работещите в социалната сфера "на първа линия" ще получат по една минимална работна заплата допълнително към възнагражденията си за месец април. Това обяви в интервю за БТА заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. В това число влизат социални работници, служители в Бюрата по труда и в Главната инспекция по труда.

Социалните работници, които ще бъдат подпомогнати, са около 2 700 души, работещите в Бюрата по труда са 2000, а трудовите инспектори са 350, обясни Русинова.

В първите седмици след обявяването на извънредното положение със средства от Европейския социален фонд е осигурено допълнителното възнаграждение на хората, които работят в системите на здравеопазването и на социалното подпомагане - около 2700 служители на Агенцията за социално подпомагане, припомни заместник-социалният министър.

Останалите структури - Бюрата по труда и ГИТ, са също много натоварени, допълни тя, и напомни, че за тях с пари от бюджета са осигурени лични предпазни средства. За ГИТ са пренасочени и 125 хил. лв. от ОП „Развитие на човешките ресурси“ за лични предпазни средства. За изплащането по една минимална работна заплата на служителите от ГИТ и Бюрата по труда се търсят средства от резервите в бюджета, допълва още Русинова. Целта по нейни думи е те да получат тези средства в рамките на месец април, а ако е необходимо ще се търсят резерви и за следващи плащания.

„След правен анализ на всички оперативни програми очакваме около 30 млн. лева от ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" и около 105 млн. лева от ОП "Добро управление" да бъдат насочени към ОПРЧР, за да има допълнителен ресурс, който изцяло да бъде посветен на мерки за борба с пандемията от коронавирус“, каза още заместник-министърът. Средствата ще бъдат насочени първо към схеми за краткосрочно подпомагане на фирмите, за да не освобождават персонал.

Подкрепи Economic.bg