Държавите от ЕС губят €60 млрд. годишно от фалшификати

В България загубите се оценяват на 1.1 млрд. лв.

Държавите от ЕС губят €60 млрд. годишно от фалшификати
Близо 60 милиарда евро се губят всяка година от фалшифициране на продукти в 13 икономически отрасъла. Това показва изследване на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO). Данните показват, че стойността на фалшификатите се равнява на 7.5% от общите продажби в изследваните отрасли. Става въпрос за директните загуби във всеки отрасъл.

Секторите са: козметика и лична хигиена, облекло, обувни изделия и принадлежности, спортни стоки, играчки и игри, бижутерия и часовници, ръчни чанти и багаж, музикални записи, спиртни напитки и вина, фармацевтични продукти, пестициди, смартфони, гуми и батерии. През последните 5 години EUIPO следи икономическите загуби от фалшифицирането в тези отрасли, за които е известно, че са уязвими по отношение на нарушения на правата на интелектуална собственост (ПИС).

Тъй като законните производители произвеждат по-малко, отколкото биха произвеждали при липсата на фалшифицирани продукти и заради това наемат по-малко работници, в тези отрасли се губят директно 434 000 работни места, показва анализът на EUIPO.

Оценката от доклада сочи, че поради наличието на фалшифициране 13-те отрасъла в България губят 19.8% от директни продажби годишно. Това се равнява приблизително на 552 млн. евро (1.1 млрд. лева) или 77 евро (150 лева) на български гражданин на година.
За пръв път през последните 5 години докладите и изследванията ни са основа за изграждането на цялостна представа за икономическото въздействие на фалшифицирането и пиратството върху икономиката и разкриването на работни места в ЕС и освен това предоставят сведения за начините за нарушаване на правата на интелектуална собственост“, коментира изпълнителният директор на EUIPO Антонио Кампинос.

Тези данни са част от цикъл изследвания, които EUIPO провежда през последните 5 години и за пръв път те се публикуват в единен доклад. В публикувания днес обобщаващ доклад са събрани изследвания за приноса на интелектуалната собственост в икономиката на ЕС и разходите за международната търговия вследствие на фалшифицирането и пиратството. В него се обобщават и предприетите действията на национални, регионални и международни органи за борба с нарушенията на правата на интелектуална собственост.
Коментари: 0