Държавите, в които може да се купи гражданство

И кои са най-подходящите дестинации за това

Държавите, в които може да се купи гражданство

Снимка: Pixabay

Ако решите да напуснете страната си и да станете гражданин на някоя друга, то има доста възможности да се купи паспорт. Важна подробност - не е никак евтино.

Няма нужда да сте родени в същата държава или да имате, например, баба по майчина линия.

Физическите лица могат да закупят втори паспорт чрез инвестиционни програми, предлагани в редица дестинации.

Според тези схеми, хората могат да получат второ гражданство „изключително бързо“ в замяна на дарение или инвестиция, често в недвижими имоти, според Nomad Capitalist, компания, която помага на клиентите да станат „глобални граждани“.

Нури Кац, президент на Apex Capital Partners, международна консултантска фирма, специализирана в инвестиционни програми за гражданство, каза за Business Insider: „За много богати хора, които имат втори или трети паспорт, те са важни за възможността да пътуват. За някои това е и символ на състоянието, като например да купите фантазия".

Въпреки това той добавя: „Второто гражданство се превръща в нещо повече от получаване на паспорт. Има определени предимства пред използването на второ гражданство за пребиваване в страни, където данъчните тежести ще бъдат по-ниски от страната, в която живеете и правите бизнес, например“.

В годишния си доклад Nomad Capitalist изброява 10 от най-добрите дестинации за получаване на втори паспорт през 2019 г. чрез инвестиционни програми, които гарантират второ гражданство в рамките на 4 до 12 месеца за тези, които са готови да се разделят с достатъчно пари.

Ето някои от тях:

Кипър

Получването на кипърско гражданство отнема само 56 дни и изисква инвестиция от 2 милиона евро в недвижими имоти, държавни облигации, банков депозит в кипърска банка или инвестиция в нова компания. Кандидатите също трябва да притежават дом за 500 000 евро в Кипър, завинаги - т.е. - без право да го продадат.

Малта

Малтийското гражданство изисква правителствено дарение в размер на 650 000 евро; инвестиция в размер на 150 000 евро в малтийски държавни облигации за пет години и закупуването на жилище на главния остров, струващо най-малко 350 000 евро или петгодишния наем на имот за най-малко 16 000 евро.

Молдова

За да станете молдовски гражданин по нова програма, е необходимо дарение от 100 000 евро и държавна такса или инвестиция в размер на 250 000 евро в одобрени недвижими имоти.

Турция

Турция стартира подобна на Молдова схема през 2017 г. - тя изисква инвестирането на еквивалента в турски лири на 195 000 британски лири в недвижими имоти и запазването им за три години. Това ще ви донесе турски паспорт само до няколко месеца.

Извън Европа

Извън Европа списъкът препоръчва Сейнт Китс и Невис, Доминика, Гренада, Антигуа и Барбуда, Сейнт Лусия и Вануату.

Но освен ако нямате няколко стотин хиляди, най-добре е все пак да потърсите акта за раждане на баба ви... и да се надявате на късмета той да се окаже от чужда (и по-богата) държава.
Коментари: 0