ДБ е готова да подкрепи ИТН, но при условие

Христо Иванов сравни маниера на Трифонов с този на Бойко Борисов

ДБ е готова да подкрепи ИТН, но при условие

Снимка: БТА

5924 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

От „Демократична България“ все още не са взели окончателно решение дали да застанат с гласовете си зад проектокабинета на „Има такъв народ“, който се очаква да бъде представен до дни. Председателят на парламентарната група на обединението Христо Иванов обаче изтъкна, че подкрепа може да бъде дадена само за силно реформаторско правителство.

Готови сме да дадем подкрепа, но за силно реформаторско управление. Не просто програма, която в някакъв момент ще се появи на хартия, а се споделя от екип, който може да го реализира и има лидер, на който от ден едно да му се има доверие, че ще има силно трансформационно поведение“, коментира в ефира на БНР Христо Иванов.

Без да критикува биографията на Пламен Николов, Иванов все пак определи кандидатурата му като неоправдана от гледна точка на очакванията за трансформация. „Не можем да си позволим в тази ситуация и при тези очаквания да влезем в режим на някого просто да се даде шанс“, отбеляза той.

Припомняме, че кандидатурата на Николов за премиер в проектокабинета на ИТН изненада както ДБ, така и другата партия, от която се търси подкрепа в парламента – „Изправи се.БГ. Ние идваме“. Формацията на Слави Трифонов така и не сподели с потенциалните си партньори, макар и не коалиционни, името му, нито пък тези на евентуалните бъдещи министри. Липсата на яснота повиши драстично напрежението.

Действията на ИТН дадоха повод на Иванов сега да сравни маниера им на вземане на решения с този на Бойко Борисов. Както при предишното управление, така и при потенциалното бъдещо такова изглежда, че властта се концентрира около една единствена фигура – в случая около Слави Трифонов. Според Иванов шоуменът практикува извънинституционална политика.

Никой не разговаря с него от предполагаемите подкрепящи, това е една черна кутия. Този център предлага премиер, който не отговаря на обективните очаквания за този пост. Ние очаквахме човек, който може да лидира процеса на тази трансформация. И в един момент получаваме една черна кутия около Слави Трифонов.“

Подкрепи Economic.bg