Туризмът се чувства парализиран от новата „унищожаваща“ заповед

Браншът за пореден път разкритикува действията на властта и липсата на диалог с бизнеса

Туризмът се чувства парализиран от новата „унищожаваща“ заповед

Снимка: Pexels

12588 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Туристическият бранш в България за пореден път разкритикува действията на управляващите, изтъквайки, че последните мерки на властта на практика го поставят в невъзможност да работи. Повод за поредната ескалация на напрежението е заповедта на здравното министерство, според която от 29 юли се въвеждат по-строги правила за влизане в страната. Алиансът на Туристическата Индустрия в България (АТИБ) я определи като „унищожаваща бизнеса“, с което се присъедини към „Обединение Бъдеще за туризма“, откъдето вече алармираха за преждевременния край на летния сезон.

От организацията се оплакаха, че през целия период на COVID кризата не е имало пълноценен диалог с властта. „Ние продължаваме да работим без ясна визия какво ще се случва във времето напред и да гадаем каква ще е следващата заповед“, коментират от АТИБ.

В писмо до здравния министър Стойчо Кацаров по повод последната заповед на ведомството Алиансът посочва:

С последната Ви заповед поставяте в състояние на невъзможност туризма да работи, но в същото време няма категорична забрана, която да доведе до икономическо подпомагане. Ако това е целта, то икономиката на България я очаква много мрачно бъдеще. Ролята на администрацията, г-н Кацаров, е да работи и създава добра бизнес среда, чрез която да се постига възход и развитие, а не ограничения.“

Въпросната заповед задължава пристигащите в България от страни от т.н. „червена зона“ с много заразени да представят задължително негативен PCR тест. Ако обаче не са ваксинирани, чуждите граждани ще трябва да представят както отрицателен резултат от изследването, така и да се поставят в задължителна 10-дневна карантина.

От АТИБ посочиха още, че ресорният министър Стела Балтова не е оправдала очакванията им да изиграе така нужната медиаторска роля. Браншът има критики и към икономическия министър Кирил Петков, тъй като помощните COVID мерки не работят за този бизнес.

Браншът не може да бъде кредитиран от банковите институции, тъй като никой не можа да разбере, че туризмът е специфична дейност и изисква специално внимание.“

По данни на АТИБ липсата на диалог с властите – и предишни, и сегашните, е довела до това да има летен сезон „с повече от 30% затворени хотели, с повече от 85% неработещи туроператори, с повече от 80% неработещи екскурзоводи, с 90% спрял автобусен парк на случайния превоз и най-вече с повече от 50% безвъзвратно загубен обучен персонал“.

Подкрепи Economic.bg