Цената на природния газ скача с 15% от днес

Увеличението идва на фона на продължаващия ръст на международните пазари

Цената на природния газ скача с 15% от днес

Снимка: Pexels

1196 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Цена на газа

Природният газ поскъпва с 15% от днес, след като Комисията за енергийно и водно регулиране официално утвърди цената на синьото гориво за месец август. От днес тя скача на 57.60 лв/MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Това е повече от предложеното преди дни 12-процентно поскъпване от „Булгаргаз“.

Увеличението на природния газ за август отразява тенденцията за продължаващо поскъпване на синьото гориво на международните газови пазари. Само през юли повишението беше над 10%. КЕВР изтъква, че въпреки това цената на газа у нас остава под курса на европейските борси. 

Цените на европейските газови пазари продължават да се повишават и вече достигат над 35 евро/MWh. Прогнозите показват, че за периода септември-декември 2021 г. очакваните стойности на синьото гориво на европейските пазари ще достигнат 39-40 евро/MWh. От изнесените от него данни стана ясно също, че котировките на суровия петрол продължават се задържат на високи нива - 74-75 щатски долара/барел.

Новата цена на газа идва с решение на КВР във връзка с подаденото от „Булгаргаз“ ЕАД заявление за утвърждаване на цена за месец август 2021 г., по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Решението е прието в съответствие с условията на договора между „Булгаргаз“ ЕАД и ООО „Газпром экспорт“, условията по договора с азербайджанската компания и споразуменията към него.

Подкрепи Economic.bg