Действията на Фед успокоиха борсите в началото на седмицата

Действията на Фед успокоиха борсите в началото на седмицата

Снимка: Unsplash

Началото на седмицата започна с възстановяване на щатските борси. Индустриалният индекс Dow Jones се изкачи с 157.62 пункта  до 25763.16, като по-рано през деня записа спад от 760 пункта. Индексите S&P 500 и Nasdaq стартираха седмицата с понижение, но по-късно успяха да покрият загубите и завършиха деня с преднина от съответно 0.8% до 3066.59 пункта и 1.4% до 9726.02 пункта. 

Подкрепата за пазарите дойде след новината на Федералния резерв, че ще купува индивидуални корпоративни облигации, с което ще подпомогне компаниите да се възстановят от последиците от пандемията COVID-19. 

В Европа водещите индекси приключиха деня на червена територия, след като опасенията за втора вълна от вируса остават в сила, още повече след като страните вдигнаха ограничителните мерки против разпространение на заразата. Немският DAX понижи стойността си с 0.32 на сто до 11911.35 пункта, докато индексът FTSE 100 се понижи двойно повече в процентно измерение до 6064.70 пункта. 

В понеделник златото остана стабилно, след като щатския долар поевтиня спрямо основните си конкуренти. Цената на жълтия метал се задържа над 1724 долара за трой унция, след като изтри загубата от началото на деня. Повишеното търсене на петрол вдигна цената на суровината до 37.07 долара за барел, докато сорта Брент се предлагаше за близо $40. Въпреки добрите резултати петрола остава под натиск покрай възможностите за ново разрастване на заразата. 

Акценти днес

Икономически данни – Великобритания 

В началото на деня Великобритания ще публикува данни за нивото на безработица, като по последни данни анализаторите очакват повишение до 4.7%. Влошените икономически показатели са в резултат на свиване на икономиката от въздействието на корона вируса и разочароващите данни донякъде са очаквани. Ако действителните данни надхвърлят прогнозните стойности това ще имам негативно въздействие върху GBP и може да последва обезценяване.

Инструмент на фокус

British Petroleum – Седмична 

Петролната компания възстанови част от загубите си покрай сриването на нефта, но покачването срещна съпротива при цена от 380 GBp. Акциите на British Petroleum претърпяха нов спад, покрай опасенията за втора вълна от пандемията корона вирус, при което се образува скрита дивергенция, която сигнализира за продължаване на низходящото движение. Възможно е тестване на локалните минимуми и формиране на двойно дъно, преди да видим отново възстановяване на цената над 50 седмичната средна.

USD/CAD – Дневна

Валутната двойка опитва да затвърди обръщането на тренда, като котировките се задържат на пробитата тренд линия, но остава нивото на съпротива, образувано от 50 дневната средна. Очакванията ни са щатския долар да натрупа преднина, която да покачи USD/CAD до нива около 1,3877. Въпреки позитивните ни нагласи влизането в дълга позиция остава рисково, поради движение под 50 SMA.

NatGasUS – Дневна

Природния газ дълго време се движи хаотично, но към настоящия момент цената остава под натиск, което я насочва към зоната на подкрепа около $1.50. Стойностите на индикатора RSI показват, че има възможност за развитие на низходящо движение, което ни кара да смятаме, че в средносрочен план ще бъде тестван локалния нимимум. Възходящото движение ще бъде в сила след задържане на цената над 1.80. 

S&P 500 – 4 часова 

Широкият индекс на САЩ отстъпи от локалните максимуми над 3200 пункта, което го понижи до психологическата граница от 3000 пункта. Възможно е формиране на възходящ импулс, който да тества нивото на съпротива около 3090 пункта, но като цяло очакванията ни са за възстановяване на низходящото движение. 
Коментари: 0