Dell купува EMC Corp. за 67 млрд. долара

Това ще бъде най-голямата сделка в историята на IT индустрията

Dell купува EMC Corp. за 67 млрд. долара

Dell купува компанията EMC Corp за 67 милиарда долара. EMC е производител на системи за съхранение на данни, а споразумението все още е в процес. Очертава се покупката да стане най-голямата сделка в историята на ИТ индустрията.

Акционерите в EMC ще получат по 33,15 долара за цена на акция, като това надхвърля котировките на фондовата борса от 7 октомври с 28%. Цената на сделката ще бъде платена с парични средства по 24,05 долара в брой за акция, остатъкът ще се издължи в акции, като се очаква сделката да приключи окончателно в периода май-октомври 2016 година. 80% от VMware са собственост на Dell и има и специална възможност за остойностяване на дъщерната компания, която е за 9 долара на акция. 

ЕМС има капитализация около 50 милиарда долара, чистата й печалба за периода април-юни 2015 година възлиза на 487 милиона долара.

"Това обединяване на допълващи се технологии ще помагаме на нашите клиенти да отговорят на предизвикателствата и възможностите, които цифровото бъдеще създава", каза председателят и главен изпълнителен директор на Dell Майкъл Дел, цитиран от Cnbc. Придобиването на EMC ще помогнете на Dell да разнообрази пазара си. Новата мегакомпания ще е базирана в град Хопкинтон, щат Масачузетс, а начело ще е Майкъл Дел.

Припомняме, че пазарните анализатори неведнъж понижаваха акциите на EMC през последната година, но изглежда инвеститорите харесват идеята за сделка с Dell. Акциите на EMC нарастват с 9,4 % при извънборсовата сесия на търговия. През лятото компанията обеща да намали разходите си с 850 млн. долара  Тя среща сериозни заплахи от страна на големите облачни платформи на Amazon, Google и Microsoft. Междувременно свободни софтуери като Hadoop обезсмислят използването на скъпите решения на EMC.

Коментари: 0