Демографската пропаст между Западна и Източна Европа се задълбочава

Миграцията е обяснението за намаляването на населението в източноевропейските държави

Демографската пропаст между Западна и Източна Европа се задълбочава
Демографската пропаст се е задълбочила в Европа след падането на Желязната завеса, предаде Франс прес, позовавайки се на публикувано днес изследване на Австрийската академия на науките. Страните от Източна Европа са загубили около една четвърт от населението си, докато в Западна Европа демографската картина е като цяло балансирана заради мигрантския фактор. 

"Въпреки че нивото на раждаемостта в Източна Европа не се различава от това в Западна Европа, миграцията разделя континента на две", подчертава Томас Зоботка, ръководител на изследователския проект.

Резултатите показват, че населението в 15-те най-стари държави членки на Европейския съюз се е увеличило с 12 процента между 1990 и 2017 г. и е намаляло средно със седем процента в по-бедните 13 нови страни членки.Миграцията обяснява намаляването на населението в източноевропейските държави - в Латвия спадът е 27 процента, в Литва - 23 процента, в Босна и Херцеговина - 22 процента, в България - 19 процента, в Румъния - 15 процента и в Хърватия - 13 процента.

Обратната тенденция се наблюдава в западноевропейските страни, в които мигрантите увеличават населението. В Швейцария то е нараснало с 26 процента, в Испания - с 20 процента, в Австрия - 15 процента, в Белгия - с 14 процента, в Италия - със 7 процента.Две държави от Западна Европа обаче са изключение от правилото - Ирландия и Франция. Там увеличаването на броя на населението не се дължи на мигрантския поток, а на високата раждаемост. В Ирландия населението е нараснало с рекордните 36 процента, а във Франция - с 18 процента.В Германия от 1990 г. населението се е увеличило само с четири процента.

 В Русия демографският спад от 10 процента е ограничен с един процент благодарение на пристигнали в страната мигранти.Въпреки че населението на Европейския съюз се е увеличило с осем процента до повече от 510 милиона души, в активна възраст са само 246 милиона, като австрийските учени прогнозират, че тази стойност може да претърпи застой, а дори и спад през близките години. Така се очертава "фундаменталната тенденция" за застаряване на населението на континента. 
Коментари: 0