Демократите са готови да дадат на Тръмп $1 млрд. за мексиканската граница

Но не и за стената, за която президентът настоява

Демократите са готови да дадат на Тръмп $1 млрд. за мексиканската граница

Снимка: БТА

Часове преди обръщението на американския президент Доналд Тръмп на живо от Белия дом относно сигурността на границите и продължаващото частично затваряне на правителството, демократите в Конгреса обявиха готовност дадат 1 млрд. долара целево финансиране – но не и за строеж на стената, за която настоява държавния глава. Те смятат другите мерки за за сигурност за по-ефективни, уточнява американското издание The Hill, цитирано от агенция „Фокус”. 

Средствата ще бъдат осигурени чрез законопроект, целящ да се възобнови работата на правителството следващата седмица. Дейността на администрацията е блокирана вече 29 дни. А нормативният документ ще е десетият опит за възстановяване на нормалния политически живот в САЩ, след като демократите поеха контрола над Конгреса този месец. 

Досега нито един от плановете не е постигнал напредък в Сената поради отказа на лидера на мнозинството да предложи за гласуване законопроект, който не е одобрен от президента Тръмп. 

 Спекулациите се въртят около това дали Тръмп ще предложи свой собствен компромисен пакет на демократите или вместо това той ще обяви извънредно положение заради незаконното преминаване на границата в опит да заобиколи Конгреса , за да получи средства за граничната стена. Наблюдатели сочат, че президентът все пак се е отказал от втория план заради опасенията от съдебни битки с демократите. 

Кризата се засили тази седмица, след като председателката на Конгреса Нанси Пелоси написа писмо до Тръмп, с което го призова да отложи или да представи в писмена форма годишната си реч за състоянието на Съюза. По-късно Тръмп възрази, като попречи на делегациите на Конгреса да пътуват в чужбина с военни полети по време на затварянето на правителството. Решението на Тръмп отмени плановете на демократите да посетят войски в Афганистан през уикенда. Проучванията сочат, че повече американци обвиняват Тръмп за спирането на дейността на правителството, докато по-малък процент обвиняват демократи от Конгреса.

Коментари: 0