Денков: Проблемите с програмата за наука и образование бяха очаквани

Има определени принципи и правила как се управляват средствата, които не са били спазвани

Денков: Проблемите с програмата за наука и образование бяха очаквани
3707 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Проблемите с плащанията по оперативната програма “Наука и образование“ са били предсказуеми. Това каза служебният министър на образованието проф. Николай Денков в ефира на Bulgaria On Air. Според него причината за проблемите, които със сигурност ще доведат до загуба на бюджетни средства, са свързани с предишния министър от квотата на Реформаторския блок Меглена Кунева.

"Има определени принципи и правила как се управляват средствата. Трябва да има разделяне на властите - кой дава парите, кой ги използва и кой ги контролира. С навлизането на министър Кунева беше ясно, че тези правила няма да се спазват. Това, което стана, беше предсказуемо", каза Денков.

Той посочи, че "много сериозно е нарушен специален принцип и регламент на ЕК" - това е станало със заповед на министъра на 5 юли 2016 г., която съвместява несъвместими функции по правилата на ЕС.

Вчера беше потвърдено, че спират междинните плащания по програмата. Ако проблемите, посочени в писмото на ЕК, бъдат отстранени в кратък срок, плащанията ще се възобновят, но с финансови корекции.
"В момента се използват средства от бюджета, но ако успеем да минем през тези препятствия по най-добрия възможен начин, ЕК след няколко месеца ще започне да възстановява средствата, които сме представили”, каза проф. Николай Денков.
Подкрепи Economic.bg