Депутати призоваха Цацаров да каже докъде е стигнало разследването за КТБ

Народните представители се опасяват, че „грабежът на века” ще остане без последици за виновните

Депутати призоваха Цацаров да каже докъде е стигнало разследването за КТБ

Четирима депутати изпратиха писмо до главния прокурор Сотир Цацаров с покана да се отчете пред парламента докъде е стигнало разследването за КТБ.

Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев и Петър Славов и Мартин Димитров от Реформаторския блок, както и съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов заявиха, че ще се възползват от новата поправка в Конституцията, с която се дава възможност главният прокурор да се отчита пред Народното събрание.

В писмото си депутатите пишат още, че близо две години след фалита в българското общество все повече се засилват опасенията, че фалитът на КТБ, станал известен и като грабеж на века, ще остане без последици за виновните лица, а източените над 4 млрд. лева ще се платят основно от българския данъкоплатец.

Депутатите посочват, че обществените очаквания са изправяне на Цветан Василев пред съда, търсене на отговорност от останалите членове на Надзорния и Управителния съвет или ръководни служители, одобрявали отпускането на необезпечени кредити за милиарди.

Народните представители изтъкват още и данни на международната разследваща компания на стр. 20 от доклада им, че част от документацията във връзка с фалита на банката е останала недостъпна за тях, след като е била иззета от прокуратурата за целите на следствени действия. 

"Много е вероятно тази документация да има отношение към проследяването на източените от банката средства и предприемането на адекватни действия от синдиците за тяхното обезпечаване и завеждане на съдебни искове за възстановяването им в масата на несъстоятелността", пише в писмото.

Коментари: 0