Десетки плажове у нас остават без концесионери през лято 2016

3 са областите, в които се намират тези плажни ивици

Десетки плажове у нас остават без концесионери през лято 2016

90 плажа остават без концесионери през предстоящото лято. Това съобщиха специално за Kmeta.bg източници от Министерство на туризма.

3 са областите, в които се намират тези плажни ивици - Бургас (54 плажа), Варна (22) и Добрич (14). Данните, с които разполага министерството са от края на март, когато списъкът с плажовете е одобрен от министъра на туризма Николина Ангелкова.

В област Бургас без концесионер остават плажовете: "Обзор", "Емона-Юг" и "Емона-Бунарджика", "Ахелой", и "Ахелой-Юг", "Сарафово-Север", "Сарафово-Юг", "Сарафово-Юг 1", "Крайморие" от 1 до 3, "Крайморие-Юг", "Ропотамо", "Царево - Север" от 1 до 3, "Царево-попски", "Резово" и пр. "Бяла-Карадере" във Варна, "Иракли" и "Корал" в област Бургас са плажове за природосъобразен туризъм и също са безстопанствени. 

Сред най-известните плажове в област Добрич, които нямат концесионер към момента, са "Дуранкулак-Север 1", "Дуранкулак-Север 2", "Крапец-Централен" и "Крапец-Юг", "Шабла", "Русалка", "Тузлата". Плажните ивици "Чайка-Централен" и "Чайка-Юг", "Галата-Северен" и "Галата-Изток", "Камчия-Север" от 1 до 5 и "Камчия-Юг", "Шкорпиловци - Север", "Бяла - Север" в област Варна са без стопанин.

"Броят на плажовете без концесия леко е намалял в сравнение с 2015 г., когато те бяха 95. Сега са 90, в рамките на очакваното от нас. Имаме готовност за пускането на 20 процедури за отдаване на плажове под наем", разясни Мартинов. По думите му, отдаването под наем ще става за един летен сезон.

Наемателите ще имат задълженията да осигурят спасители и почистване на плажните ивици, за които отговарят. "Ангажиментите им обаче далеч няма да бъдат така дългосрочни, както тези на концесионерите. Трябва да се има предвид, че концесии се дават в периода 10-15 години, а тук говорим за около 3 месеца летен активен сезон. Ще направим всичко възможно да осигурим безопасността на летовниците, това е сигурно", обясни още Милан Мартинов.

До 30 април е крайният срок, в който областните управители на Добрич, Варна и Бургас са задължени да представят на министерството схеми за водноспасителна дейност на тези плажове, където няма концесионери. Отговорен за тази дейност е зам.-министър Александър Манолев, с когото Kmeta.bg се свърза и от когото очаква коментар.

До миналата година областните управи във Варна, Бургас и Добрич разполагаха с определени суми от концесионните вноски, от които 10% можеха да отиват за почистване и водноспасителна дейност. "След като плажовете преминаха от МРРБ към Министерството на туризма, правомощията ни все още не са изяснени и сме с вързани ръце“, обясни преди дни областният управител на Варна Стоян Пасев.

Още интересни новини от страната четете на сайта Kmeta.bg.

Коментари: 0