Дестинациите, които стават все по-популярни през последното десетилетие

Анализаторите посочват и местата, към които интересът на туристите отчита спад

Дестинациите, които стават все по-популярни през последното десетилетие

Снимка: Pixabay

2435 ~ 1 мин. четене

Анализаторите от британската компания Compare the Market проведоха интернет проучване, чиято цел бе да установи кои страни по света предизвикват най-голям интерес сред туристите и как се е променила картината на предпочитанията им през последните 10 години. За да направят това, те анализираха данните за търсенето от Google Trends, пише Lonely Planet.

Резултатите от проучването са неочаквани както за самите експерти, така и за професионалистите от туристическата индустрия. Противно на очакванията, популярните дестинации в интернет не са Турция, Тунис, Гърция и Кипър.

Столицата на Унгария Будапеща през последните 10 години стана с 87% по-популярна сред туристите, които се интересуват от възможностите за пътуване. Броят на туристите в Будапеща през този период също се е увеличил - с 39.58%. Експертите обясняват тези постижения със зачестилите преките полети на авиокомпании до международното летище „Ференец Лист“. Също така интересът на туристите от 2009 до 2019 г. расте и към Сеул, Копенхаген, Тел Авив и Варшава.

При държавите най-висок ръст на интернет търсенията е към Филипините – той нараства със 170% за последните 10 години. Топ 5 включва също Южна Корея, Саудитска Арабия, Казахстан и Холандия.

Анализаторите посочиха и държави, които са претърпели значителен спад в популярността по отношение на заявките за търсене. Топ 5 все пак е доста неочакван: Египет, Тунис, Турция, Франция и Бразилия. Това вероятно се дължи на факта, че потенциалните туристи знаят почти всичко за тези туристически дестинации или поне така си мислят.

Коментари: 0