Деветима малко известни технологични милиардера

Те остават извън радара на голямата медийната популярност

Деветима малко известни технологични милиардера

През последните 20 години възходът на милиардерите е по-бърз, отколкото по всяко друго време. Възходът на стартъпите, мобилните приложения, споделената икономика и интернет услугите родиха ново поколение от супер богати селф-мейд хора.

Всичките деветима души в този списък са създали по-голямата част от своето състояние през последните три години. Но някак остават извън радара на медиите, или поне не са чак толкова популярни, колкото създателят на Facebook Марк Зукърбърг, на Snapchat Ивън Шпигел или на Uber Травис Каланик.

Тези деветима технологични предприемачи управляват общо трилиони долари.

Те идват от различни страни и ръководят големи и динамични компании.

Вижте списъкът:

9. Луси Пенг – 1,14 млрд. долара – Изпълнителен председател на Ant Financial – 44 г.

Луси Пенг е сред 18-те създатели на Alibaba. Била е на различни позиции в компанията, включително главен изпълнителен директор на услугата за мобилни разплащания AliPay. Сега компанията е ребрандирана, казва се Ant Financial и има пазарна стойност 74,5 млрд. долара. Пенг влиза в списъка на милиардерите за първи път през март 2017 г.

8 и 7. Патрик и Джон Колисън – 1,2 млрд. долара всеки – създатели на Stripe

Братята Патрик (вляво) и Джон Колисън са съответно президент и главен изпълнителен директор на Stripe – услуга за онлайн разплащания. Те са израснали в малко селце в Ирландия. На 16 г. Патрик се отправя да учи в САЩ в Масачузетския технологичен институт, а след две години го последва и Джон – в Харвард. През 2009 г. и двамата напускат университетите, за да управляват бизнеса си от Силициевата долина. Последното финансиране на компанията им от декември 2016 г. я оцени на 9,2 млрд. долара и ги направи милиардери. Джон Колисън е най-младият селф-мейд милиардер в света в момента.

6. Адам Нюман – 1,5 млрд. долара – главен изпълнителен директор и съосновател на WeWork  -38 г.

Адам Нюман се мести от Израел в САЩ през 2001 г., след като изкарва военна служба в страната си. Той е съосновател на компанията за споделени работни пространства WeWork, която стартира през 2010 г., след като продава GreenDesk – екологично споделено работно пространство в Бруклин. Днес WeWork отдава работни пространства на цена от 45 долара на месец и пазарната й стойност се изчислява на 21 млрд. долара. Има офиси в 40 града в САЩ.

5. Дейвид Залик – 2 млрд. долара – главен изпълнителен директор и съосновател на GreenSky  - 43 г.

Залик се мести от Израел в Алабама със семейството си, когато е 4-годишен.Още на 12 се записва в университет, след отлични резултати на тестовете. По същото време основава компания, наречена MicroTech за окомплектоване на компютри. През 1996 г., едва 22-годишен, продава компанията за милиони долари. Мести  се в Атланта и започва да инвестира в търговски площи. Няколко години се занимава с недвижими имоти, но му омръзва и създава консултантска компания за уеб и мобилни разработки, наречена Outweb, като негови клиенти стават компании като Coca-Cola, Home Depot, и Benjamin Moore. Идеята за GreenSky се ражда от тези консултантски проекти. Компанията сключва договори с търговци, които продават скъпи стоки, например обзавеждане и стоки за дома. Свързва тези търговци с банкови групи, които дават кредити за потребители за домашни ремонти или обзавеждане.

4. Франк Уанг – 3,2 млрд. долара – създател и главен изпълнителен директор на DJI Technology – 37 г.

Frank Wang е основател на компанията Dajiang Innovation Technology Co. (DJI), която държи 70% от пазара на потребителски дронове. Фирмата стартира от дома му в Хонконг през 2006 г. През 2013 г. е готов първият изцяло завършен дрон, наречен Phantom, на цена от 679 долара.

3. Брайън Актън – 3,4 млрд. долара – съосновател на WhatsApp – 45 г.

През 1994 г. Актън записва да учи магистратура по компютърни науки в Станфорд. Първата му работа е в Apple. После става 44-ят служител на Yahoo и като такъв успява да спечели доста пари от компанията, тъй като притежава и акции.На тази позиция среща Ян Кум и двамата веднага си допадат. През 2007 г. те напускат Yahoo и започват да си търсят работа, като опитват и във Facebook. Актън кандидатства в много фирми в района на залива, и е отхвърлен от всички тях, включително от Twitter. Двамата правят приложението WhatsApp през 2009 г. То бързо става популярно и се превръща в най-популярната чат услуга в света. През 2014 г. двамата с Кум успяха да продадат компанията на Facebook за значителната сума от 19 млрд. долара. Актън обаче вече не е част от компанията.

2. Риши Шах – 3,6 млрд. долара – основател и главен изпълнителен директор на Outcome Health – 31 г.

Риши Шах е син на лекар. Напуска университета, за да създаде Outcome Health. Компанията продава таблети и други широкоекранни устройства за лекарски кабинети и други доставчици на медицински услуги. Фирмата предоставя и софтуер, който позволява на здравните служители да комуникират с пациентите си относно лечението. Шах притежава 80% от компанията, която е оценена на 5,6 млрд. долара през май 2017 г.

1. Ян Кум – 9,6 млрд. долара – съосновател и главен изпълнителен директор на WhatsApp  - 41 г.

Ян Кум емигрира от Украйна в САЩ с майка си и баба си, когато е 16-годишен. Настаняват се в малък двустаен апартамент в Маунтин Вю, Калифорния, и то благодарение на програма за социално подпомагане. Като тийнейджър Кум работи в магазин за хранителни стоки, а баба му гледа деца, за да преживяват. В малкото си свободно време от работа и училище Кум се учи да програмира. На 18 г. се записва в държавния университет на Сан Хосе да учи програмиране. През 1997 г. започва работа в Yahoo, където среща Брайън Актън. През 2009 г. двамата стартират WhatsApp, която по-късно Facebook купува за $19 млрд.

Коментари: 0