Димитър Радев: Има риск за икономиката, ако ни отхвърлят за ERM-2

При подобен сценарий най-малкото ще се влошат условията за финансиране на държавата и на бизнеса

Димитър Радев: Има риск за икономиката, ако ни отхвърлят за ERM-2

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

2654 ~ 2 мин. четене

Рискът за макроикономическите показатели на България е налице, в случай че не бъде постигнато положително решение за приемането ни във валутно-обменния механизъм (ERM-2). Прекият ефект, както световните кредитни агенции публично обявиха, ще бъде намаляване на кредитния рейтинг на страната и оттук влошаване на условията за финансиране на държавата и на бизнеса - нещо крайно нежелателно, особено в условията на криза. Това заяви гуверньорът на Българската народна банка Димитър Радев в интервю за "24 часа".

„Ето защо усилията на правителството и на ангажираните в процеса институции, включително БНБ, са насочени към това да се постигне положително решение“, допълни той.

По негови думи ситуацията е принудила страните да се адаптират към някои технически срокове, но решението за членството ни в т. нар. „чакалня“ на еврозоната се очаква до края на юли.

Според него суаповата линия, която страната ни договори с Европейската централна банка, е добър сигнал и се разчита по този начин от пазарите и инвеститорите.

„Подобни споразумения са признание за финансовата позиция на страната и за стабилността на нейната централна банка и на нейната валута. В момента сме свидетели на безпрецедентен спад на икономическата активност. Освен еднозначно положителния сигнал към международната финансова общност, тази суапова линия е допълнителна гаранция за икономиката и паричния режим на страната. Опитът показва - допълнителните гаранции никога не са излишни, особено в условията на криза“, заяви Радев.

На въпрос дали пандемията няма да влоши добрата кондиция на банките, управителят на БНБ отвърна, че двата проведени стрес теста на банковата ни система са подготвили финансовите институции за работа в драстично влошена икономическа среда, на каквато сме свидетели в момента.

Според Радев всеки допълнителен месец, в който икономиката в глобален и регионален мащаб остава блокирана, влошава годишната оценка за брутния вътрешен продукт с около 2%.

Коментари: 0