Загубените работни места в САЩ през април са 20.5 милиона

Безработицата достига 14.7% - най-високото ниво, откакто се води статистика от 1948 г.

Загубените работни места в САЩ през април са 20.5 милиона

Снимка: БТА

500 ~ 1 мин. четене
Американската икономика е загубила 20.5 милиона работни места през април, съобщи Бюрото по трудова статистика в петък. Това е най-внезапният и най-голям спад от 1939 г., когато правителството започва да отчита данните.

Тези загуби следват резките съкращения от март, когато работодателите освободиха 870 000 свои служители. Така в рамките на два месеца са съкратени двойно повече работници, отколкото по време на финансовата криза през 2007-2008 г., когато икономиката загуби 8.7 милиона работни места, съобщава CNN.

За много американци, които загубиха работата и домовете си тогава, сегашната ситуация отваря отново старите рани. Бяха необходими години, за да се възстановят хората и икономиката от Голямата рецесия, а за последното десетилетие щатската икономика създаде 22.8 милиона нови работни места.

Сега пандемията от коронавирус причини не само огромни щети на системата на общественото здраве, но и заличи това възходящо десетилетие за пазара на труда само в рамките на два месеца.

Процентът на безработицата се повишава до 14.7% през април - най-високото ниво, откакто Бюрото за трудова статистика прави проследяване на този показател от 1948 г. За последно безработицата в Щатите е била на това ниво по време на Голямата депресия, когато безработица достига 24.9% през 1933 г., според исторически годишни оценки от бюрото.
Коментари: 0