Dundee продаде половината от дела си в „Дънди Прешъс Металс“

Канадската инвестиционна компания продава 10% от собственика на двата български рудника

Dundee продаде половината от дела си в „Дънди Прешъс Металс“

Снимка: Pixabay

10533 ~ 2 мин. четене

Канадският инвестиционен холдинг Dundee Corporation ще продаде половината от дела си в международната добивна компания Dundee Precious Metals (DPM), която оперира две мини за злато, сребро и мед в България. Компанията обяви официално, че е сключила споразумение с RBC Dominion Securities Inc. и Stifel GMP да им продаде 10% от притежавания в момента дял от 19.8%.

DPM

Dundee Corp. цели да си осигури ликвидност и да помогне на канадската компания да разшири кръга си от акционери.

Сделката предвижда продажбата на 20 000 000 дяла на цена 6.35 долара всеки. Според договора купувачите ще получат 1 обикновена акция и ½  варант, като срещу един варант новите акционери ще имат право да придобият 1 акция в следващите 12 месеца срещу  8.00 долара за всяка.

След транзакцията Dundee Corp. ще притежава приблизително 8.8% от DPM. Ако всички варанти бъдат използвани в рамките на записания период, делът на канадския гигант ще намалее до 3.3%. DPM няма да изкупува обратно акции и няма да получи постъпления от продажбата. Очаква се сделката да приключи на 13 май 2020 г.

„Много съм горд от това, което постигнахме след 2003 г., когато престанахме да оперираме под формата на инвестиционен фонд“, сподели Джонатан Гудман, председател на Съвета на директорите на DPM, председател и главен изпълнителен директор на Dundee Corp. „Тази сделка е източник на капитал и в същото време позволява на DPM да разшири базата си от акционери и постепенно да развие истинския си потенциал. Междувременно Dundee Corp. възнамерява да остане сред водещите акционер в компанията", добави той.

От 2004 г. Dundee Precious Metal експлоатира притежава и разработва рудник за златна, медна и сребърна руда в Челопеч. През юни 2018 г. - петнадесет години, след като получи това право, започна да добива златосъдържаща руда и край Крумовград от рудника "Ада тепе". През 2019 г. от там са добити близо 800 хил. тона руда, от която са извлечени 57 хил. унции злато. В другата мина - в Челопеч,  бяха добити 173 хил. унции злато.

По отношение на цялата руда, са изкопани съответно над 2.2 млн. тона и 471 хил. тона в двете мини.

Коментари: 0