Приложението, което разби класациите за изтегляния през април

Въпреки констатираните проблеми със сигурността му

Приложението, което разби класациите за изтегляния през април

Снимка: Unsplash

2897 ~ 2 мин. четене

Zoom е най-тегленото приложение (без в класацията да се вземат предвид игри) в целия свят през април 2020 г. с близо 131 милиона инсталации, или 60-кратен ръст от април 2019 г. Това сочат данните на изследователската компания Sensor Tower. 

Приложението за видео разговори привлече потребителите в момент, когато хората масово трябваше да останат по домовете си и да се опитат да работят и контактуват с колегите и партньорите си онлайн – заради ограниченията срещу разпространението на коронавируса. Zoom се оказа един от най-честите канали организиране на виртуални срещи, семинари, конференции, замествайки физическите такива. 

Zoom обаче не привлича единствено аплаузи и фанфари. Именно в разгара на извънредната ситуация наяве излязоха проблемите му със сигурността му. Ясно стана, че приложението крие слабости, позволяващи внедряването на зловреден софтуер и следене на уеб камерите. Те ескалираха с т.н. „zoombombing”, при който тролове влизаха по време на видео среща и бомбардираха потребителите с неподходящо съдържание, включително порнографско такова. 

Ерик Юън, изпълнителен директор на Zoom, написа в блога на компанията още през април, че възникналите проблеми са били взети предвид и се извини за създаденото неудобство. Той увери, че организацията ще се фокусира върху премахването на уязвимостите. 

Данните през април

Оглавяването от Zoom на класация за най-теглени приложения през април показва, че въпреки проблемите, инструментът очевидно е предпочитаният избор от потребителите по света. 

Страните с най-много инсталации на приложението през този период бяха Индия с 18.2% от общите му изтегляния и Съединените щати с 14.3%. По-долу се вижда и пълната класация на 10-те топ приложения (различни от игри) през април, по данните на Sensor Tower.

Видно е, че Zoom е предпочитаното приложение както за iOS, така и за Android потребителите. 

TikTok пък се нарежда на второто място по най-много инсталации, с над 107 млн. такива, което е увеличение с 2.5 пъти спрямо април 2019 г. Отново Индия и САЩ са страните с най-голям дял от общия брой тегления, съответно 22 и 9.4%. 

Първата петица се дооформя от Facebook, WhatsApp и Instagram. 

Коментари: 0