Dundee окрупнява златодобивния си бизнес в България

Канадската минна компания придобива 10% от друга фокусирана върху добив на злато в България компания

Dundee окрупнява златодобивния си бизнес в България

Снимка: Pixabay

3740 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Канадската златодобивна компания Dundee Precious Metals (DPM) ще инвестира до 5.4 млн. долара (8.9 млн. лв.), за да придобие дял от друга канадска компания със същия предмет на дейност в България - Velocity Minerals. Това става ясно след сключено инвестиционно споразумение между двете компании, обяснява DPM.

DPM

По силата на споразумението Dundee ще закупи до 14 млн. обикновени акции на Velocity на цена от 38 цента всяка. След приключване на сделката DPM се очаква да притежава приблизително 9.99% от издадените обикновени акции на Velocity. Сделката тепърва трябва да бъде одобрена от борсовия оператор в Канада TSX Venture Exchange. Очаква се обаче транзакцията да приключи на или около 24 ноември.

Дейността в България

Vеlосіtу Міnеrаlѕ e ĸoмпaния зa пpoyчвaнe и добив нa злaтo, фoĸycиpaнa въpxy Изтoчнa Eвpoпa, а в България – върху югоизточната ѝ част. Tя e мaжopитapeн coбcтвeниĸ нa ĸoмпaниятa, ĸoнтpoлиpaщa злaтнoтo нaxoдищe „Poзинo“, разположено на около 40 км от рудника „Ада тепе“ на DPM, и cи пapтниpa пo paзpaбoтвaнeтo нa няĸoлĸo пpoeĸтa в cтpaнaтa и c „Гopyбco – Kъpджaли“. През лятото стана ясно, че тя ще търси злато в още едно находище в България – в златодобивния проект „Иглика“, разположен в югоизточната част на страната, в общините Болярово и Елхово.

За нас е удоволствие да инвестираме в по-нататъшни проучвания на злато в Югоизточна България чрез нашето дялово финансиране във Velocity“, заяви Дейвид Рей, президент и главен изпълнителен директор на Dundee Precious Metals. „Предвид нашето силно присъствие и възможности в региона ние вярваме, че сме в уникална позиция да подкрепим Velocity като стратегически акционер“.

Dundee Precious Metals пък е напът да приключи най-силната си година в България, като въпреки пандемията не претърпява съществени смущения на дейността си. За значителния ръст „виновник“ е мината „Ада тепе“ и новият добивен проект на компанията в страната – този в Крумовград.

Подкрепи Economic.bg