„Димитър Маджаров“ разширява производството с инвестиция за 1 млн. лв.

Инвестицията е за инсталация за охлаждане и автоматизирана линия за бутилиране на млякото

„Димитър Маджаров“ разширява производството с инвестиция за 1 млн. лв.

Снимка: "Димитър Маджаров"

3599 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Пловдивската компания „Димитър Маджаров“ ще инвестира над половин милион евро в изцяло нова линия за производство на прясно мляко. Инвестицията е за инсталация за ледена вода за охлаждане и автоматизирана линия за бутилиране на млякото. Със собствени средства компанията ще покрие 60% от стойността на проекта, а останалата част ще бъде финансирана чрез субсидия по европейска програма за развитие на селските райони.

Около две години компанията проучва различните потребителски вкусове и прави тестове, така че да организира процеса на производство по-добре. „Димитър Маджаров“ произвежда 4 вида прясно мляко – краве с масленост от 3.6%, 2%, 4.5%, и био – с 3.7% масленост. Производството е 5 хил. литра на час.

Инвестицията в новата линия продукти е направена въпреки сериозните последствия от коронавируса. През тази година германската компания за млечни продукти MEGGLE Group прекрати дейността си в България.

Млечните продукти са втората най-голяма категория в хранителната индустрия в страната (предхожда я само тази на хлебните и тестени изделия), а киселото и прясното мляко са традиционни за сектора. Българският пазар на млечни продукти е малък, но с конкуренция между 200 мандри.

Суровината за всички пресни млека на „Димитър Маджаров" е 100% българска, само от първа категория сурово мляко, категорични са от компанията. Технологията е класическа пастьоризация (на температура 95-98 С), при която се унищожават само патогените и се запазват полезните качества на млякото. Не се добавят никакви изкуствени протеини, сухи или кондензирани млека и консерванти.

В новото био прясно мляко пък се влага българска суровина от контролирана ферма, където животните се хранят на свободна паша поне 9 месеца годишно в екологично чист район. Прясното мляко е без консерванти и може да се заквасва с българска закваска от кисело мляко по БДС стандарт.

Подкрепи Economic.bg