COVID мерките се връщат на още гръцки острови

Туристите вече напускат островите заради опасност от заразяване, а други отменят резервациите си

COVID мерките се връщат на още гръцки острови

Снимка: Pixabay

1968 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Остров Миконос въведе полицейски час, а властите в Гърция обявиха, че ще наложат и друго мерки, с които да спрат покачването на новозаразени с коронавирус, след като туристопотока се увеличи. На този фон още няколко острова са напът да направят същото, съобщава БНР.

Правителството предупреждава, че има голяма вероятност да се въведе отново извънредна обстановка в няколко острова в Егейско море, тъй като местата за настаняване на карантинирани туристи са изчерпани. От Гражданска защита настояват още днес властите да разпоредят мобилизация на хотели за приемане само на карантинирани туристи.

Гърция, чиято икономика главно се задвижва от туризма, облекчи COVID мерките за влизане в страната в началото на летния сезон, в опит да възстановил загубите от лято 2020, но сега е пред опасност от нова вълна. В момента в страната може да се влиза, ако бъде представен документ, който доказва завършен пълен цикъл на ваксинация, отрицателен тест за коронавирус или остане под 14-дневна карантина, правило, което важи за остров Миконос и още няколко, за които се обсъжда въвеждането на ограничителни мерки.

Междувременно собствениците на хотели и частни квартири отказват да приемат туристи под карантина, тъй като се страхуват, че по този начин ще отблъснат останалите посетители, които притежават COVID сертификат и пътуват по-често.

На малките егейски острови, като Алонисос, въобще няма COVID хотел, което е недопустимо“ съобщават местните власти.

По информация на министерството на здравеопазването под риск да се въведат строги противоепидемични мерки и то до дни са островите Санторини, Йос, част от Крит и остров Парос.

Браншът съобщава, че туристите от Миконос напускат острова заради опасността от заразяване, а други отменят резервациите си.

Подкрепи Economic.bg